Noi impozite pentru marile companii digitale: Amazon, Facebook si Google sunt vizate
amazongooglefacebookimpozitecomisia europeana
Comisia Europeana vrea ca marile companii din domeniul tehnologiei digitale sa fie impozitate. Amazon, Google si Facebook ar trebui sa plateasca impozit in functie de criteriul locului in care sunt utilizatorii, nu cel unde este sediul firmei. Cota s-ar putea ridica la 5%.
Obiectivul proiectului prezentat de Comisia Europeana are in vedere cresterea gradului de impozitare pentru companiile tehnologice digitale. Aceasta hotarare a venit in urma acuzatiilor din parte unor tari ale Uniunii Europene care achita impozite prea mici prin redirectionarea profiturilor spre state care au sisteme fiscale avantajoase, precum Luxemburg si Irlanda.
Acest proiect se aseamana cu propunerea Frantei de a institui o taxa fiscala egala. Aceasta initiativa a fost sustinuta de toate statele europene mari. Totusi, tarile mici nu sunt de acord cu aceasta idee, deoarece se tem ca devin mai putin atragatoare pentru companiile multinationale.
Impozitul va fi aplicat doar companiilor care au venituri internationale mai mari de 750 de milioane de euro. De asemenea, veniturile din activitati online la nivelul Uniunii Europene trebuie sa fie de cel putin zece milioane pe an.
Toate aceste modificari vor fi facute, cel mai probabil, in a doua jumatate a lunii martie. Inca nu au fost stabilite cu exactitate cifrele sau cotele, insa se stie ca firmele care vand publicitate in spatiul online, cat si retelele sociale, vor intra sub incidenta noii taxe.
Asadar, principalele vizate sunt Google, Facebook, Twitter, Instagram.
Proiectul Comisiei Europene vizeaza si platformele de comert online precum Amazon si cele unde se promoveaza servicii sau locuri de munca prin aplicatii online, precum Uber.
In acest moment nu se stie cu exactitate, cat vor fi taxele, insa ele vor fi colectate in tarile in care se afla utilizatorii si nu in tara unde se afla sediul companiei tehnologice digitale.
"Acest lucru va presupune cerinte suplimentare privind raportarea, astfel incat autoritatile fiscale din statele membre sa poata calcula cat trebuie platit in propria juridictie", se precizeaza in document.
Lucrurile stau diferite in cazul publicitatii online, unde "taxa va fi colectata in zona in care este difuzata reclama si unde se afla utilizatorii care au furnizat datele care sunt expuse serviciului comercial". Acest lucru este detaliat in document. Cota de impozitate va fi unica, incadrata intre1 si 5%.