Microsoft acuza Uniunea Europeana pentru cea mai mare pana informatica din istorie
microsoftpana informaticauniunea europeanamicrosoft acuza uniunea europeanaapple
Vineri, Microsoft a raportat cea mai mare pana informatica din istorie, afectand aproximativ 8,5 milioane de computere la nivel global.
Intr-un comunicat catre Wall Street Journal, gigantul tehnologic a acuzat Uniunea Europeana pentru aceasta problema majora, mentionand un acord din 2009 ca fiind principalul motiv pentru actualizarea de securitate defectuoasa care a cauzat defectiunea. Aceasta situatie a generat haos atat in aer, cat si pe pamant, avand consecinte majore asupra mai multor sectoare esentiale.
Haos global: zboruri anulate si ecrane albastre
Pana informatica a avut un impact devastator asupra transporturilor si a serviciilor esentiale. Mii de zboruri au fost amanate sau anulate, lasand pasagerii blocati pe aeroporturile din intreaga lume. Sistemul de sanatate publica din Regatul Unit, NHS, a fost grav afectat, iar platile contactless nu au functionat temporar. Toate aceste probleme au fost cauzate de o actualizare defectuoasa a sistemului Falcon al companiei de securitate cibernetica CrowdStrike. Aceasta actualizare avea acces privilegiat la Kernel, partea esentiala a unui computer, iar utilizatorii s-au confruntat cu celebrul ”ecran albastru”, un semn de ”moarte” a sistemului informatic si de imposibilitate de utilizare.
Microsoft a subliniat ca, desi are propriul sau sistem de securitate, Windows Defender, nu a putut bloca actualizarea defectuoasa din cauza unui acord din 2009 cu Uniunea Europeana. Acest acord a permis altor furnizori de securitate sa instaleze software la nivelul nucleului, evitand astfel o ancheta europeana privind concurenta.
Apple si normele de concurenta ale UE
Incepand cu anii 2000, Comisia Europeana a acuzat Microsoft de practici anti-concurentiale datorita popularului sau software Windows.
Apple, principalul concurent al lui Microsoft, a blocat in 2020 accesul la Kernel pe computerele Mac pentru a imbunatati securitatea si fiabilitatea. In ciuda succesului lui Apple, Microsoft sustine ca nu poate face o schimbare similara din cauza acordului cu UE.
Un purtator de cuvant al Microsoft a declarat pentru Wall Street Journal ca firma a suferit efecte majore deoarece CrowdStrike este utilizat pe scara larga de intreprinderi. De asemenea, CrowdStrike a emis o declaratie in care a confirmat ca „un numar semnificativ” de calculatoare afectate sunt din nou online si si-a cerut scuze pentru incidentele cauzate.
In contextul noii Legi privind pietele digitale, Europa incearca sa forteze Apple sa ofere acces la iPhone-uri pentru a permite utilizarea unor magazine de aplicatii si browsere web alternative. Apple a sustinut ca aceste modificari ar putea face iPhone-ul mai putin sigur.
Astfel, conflictul dintre marii giganti tehnologici si Uniunea Europeana continua sa creeze tensiuni si provocari majore in domeniul securitatii informatice.
Sursa foto: freepik.com