Meseria viitorului. Se fac angajari masive, iar nevoia creste de la un an la altul. Salariile sunt de top
meseria viitoruluiitistisecuritate cibernetica
Cand vine vorba despre joburile de viitor, domeniul cibernetic nu este egalat de niciun alt sector de activitate. Competentele in aceasta zona garanteaza candidatilor sansa unei cariere stabile si de mare cautare in viitor. Evidentiaza acest lucru un studiu intocmit de The International Information System Security Certification Consortium (ISC), citat de blogul din Romania al producatorului de solutii antivirus Eset.
La nivel global, deficitul de talente pe zona securitatii cibernetice este foarte mare. Mai mult, data fiind dezvoltarea tehnologica din prezent si implementarea la scara tot mai ampla a solutiilor de digitalizare, precum si continuarea muncii de acasa sunt elemente care vor genera o si mai mare nevoie de angajati in domeniu.
Deja, la nivel mondial, in domeniul securitatii cibernetice este nevoie de 2,7 milioane de angajati. In Europa, ar fi nevoie de aproximativ 200.000 de specialisti.
Se pare ca sase din zece profesionisti din industrie (63%) au afirmat ca au posturi de securitate vacante, in crestere cu 8% comparativ cu anul precedent, iar 62% din acestia considera ca echipele lor nu au suficient personal.
"Se vorbeste de ceva vreme despre faptul ca exista un deficit de competente in domeniul securitatii cibernetice. Iar pe tot globul deficitul de talent din industrie a inregistrat valori de milioane de angajati. De asemenea, este mentionat tot mai des in aceste vremuri fenomenul numit „Marea Demisie”: o perioada disruptiva care apare o data la o generatie pe piata muncii, care este si mai accentuata acum, ca urmare a pandemiei, cand angajatii si profesionistii din diferite industrii isi reevalueaza traseele profesionale.
La prima vedere, acest fenomen ar parea o veste proasta pentru industrii precum securitatea cibernetica, unde cererea de competente este deja foarte mare.
Cu toate acestea, daca privim mai in profunzime, vedem ca „Marea Demisie” poate reprezenta o oportunitate pentru angajatori, daca acestia aleg sa o fructifice. Cu o politica de angajare corecta, organizatiile pot valorifica de fapt volatilitatea pietei muncii pentru a atrage noi talente. In acest fel, isi pot imbunatati postura de securitate si pot aprofunda in siguranta transformarea digitala, incurajand totodata inovatia ca motor esential al progresului", transmit expertii Eset.
Specialistii mai sustin ca exista insa modalitati pentru a atenua deficitul de talent.
Conform acestora, "automatizarea si machine learning-ul (ML) pot prelua unele procese banale si pot degreva astfel angajatii pentru ca acestia sa poata lucra la sarcini mai importante (…) Desi premisele par sumbre, exista o raza de speranta. Un neajuns bine cunoscut, care contribuie de ceva timp la criza competentelor de securitate, sunt modalitatile traditionale in care se fac angajarile.
In procesul de recrutare al multora dintre organizatiile angajatoare din industria IT se pune accentul, intr-o prima faza eliminatorie, pe acreditarile si diplomele universitare ale unui posibil candidat. Astfel, in unele cazuri, managerii de departament nu ajung niciodata sa intervieveze potentiali candidati care au abilitatile necesare pentru o anumita pozitie, pentru ca filtrele software-ului automatizat folosit de departamentul de resurse umane i-au eliminat din procesul de recrutare".
Foto: pixabay