In ultimii ani, utilizarea inteligentei artificiale (AI) a devenit o tendinta in domeniul securitatii cibernetice, multi dintre specialistii in domeniu apeland la aceasta tehnologie pentru solutii de securitate IT.
Cu toate acestea, reactiile fata de utilizarea inteligentei artificiale atrag si pareri contrare, la baza carora se afla teama ca masinariile vor inlocui operatiuni desfasurate de oameni.
Pornind insa de la ideea ca tehnologia trebuie sa ne ajute si sa ne faca activitatea mai usoara, nu sa ne controleze, vom explica in continuare avantajele inteligentei artificiale si cum poate avea aceasta un impact important in domeniul securitatii IT. Exista totusi si o serie de dezavantaje pe care le vom prezenta in acest material si de care ar trebui sa tinem cont atunci cand apelam la solutii de securitate IT bazate pe AI.
Ce este inteligenta artificiala?
Pentru a intelege conceptul de ,,inteligenta artificiala’’ este necesar sa intelegem modul in care functioneaza aceasta tehnologie. AI este inteligenta expusa de masini, pe care se inregistreaza date. Cand vorbim despre AI, trebuie sa vorbim si despre Machine Learning, o ramura care face parte din AI si care are in spate un algoritm care stabileste cum vor fi interpretate si procesate datele colectate.
La baza procesului de Machine Learning stau urmatoarele tipuri de algoritmi: supervised learning, unsupervised learning si reinforcement learning. In functie de rezultatul pe care dorim sa il obtinem, se pot lua decizii care sa se bazeze pe un anumit algoritm, sau se pot integra mai multi algoritmi, astfel incat sa ajungem la rezultatul dorit.
Cum functioneaza inteligenta artificiala si care sunt avantajele?
Pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza AI, vom lua un exemplu:
Avem un angajat care primeste un document word de la o persoana de incredere, apoi il descarca. Ce poate face AI, prin Mashine Learning, astfel incat reteaua noastra sa ramana protejata?
Protejarea impotriva amenintarilor cibernetice avansate si detectarea tuturor actiunilor cu potential malitios, se realizeaza in timp real prin AI si astfel se pot evita situatii care pot duce la compromiterea retelei (precum human attacks sau atacurile malware periculoase).
Integrarea tehnologiei AI in domeniul securitatii cibernetice este cu siguranta un lucru benefic pentru administratorii IT, avand in vedere modul in care functioneza. AI poate sa preia munca neplacuta si sisifica a oamenilor care, pana acum putin timp, trebuiau sa realizeze aceasta selectie a potetialelor atacuri cibernetice, in mod manual.
Exista si dezavantaje ale inteligentei artificiale?
Asa cum am punctat in randurile de mai sus, o solutie de securitate bazata pe AI, este oricand cu un pas in fata atacurilor recente, insa exista si dezavantaje? Raspunul este da, ar putea exista si dezavantaje, daca solutiile de securitate nu sunt administrate corect. De regula, implementarea si mentenanta pentru un sistem AI implica cunostinte tehnice si resurse financiare destul de mari. Astfel, cand alegeti o solutie de securitate bazata pe AI, va recomandam sa va asigurati ca producatorul are experienta in domeniu si resurse necesare (legate de personal si finante).
Mai mult, solutiile AI necesita sa fie antrenate folosind multiple date, actiuni si coduri malware. Obtinerea acestor date implica timp si investitii pe care multe companii nu si le permit. Fara aceste date, solutiile ar putea sa ofere rezultate incorecte si/sau false. Totusi, acest lucru nu se aplica companiilor care colecteaza si analizeaza date din toate domeniile (utilizatori, honey-pots si alte teste), care construiesc propriul centru de date (big data).
Care sunt cele mai utile solutii de securitate bazate pe inteligenta artificiala?
Exista multiple solutii de securitate care folosesc AI doar pentru task-uri specifice sau care se bazeaza integral pe aceasta tehnologie. Cele mai intalnite solutii sunt de tip EDR (Endpoint Detection and Response), DLP si analiza comportamentala.
In continuare, va propunem 3 solutii de securitate care au la baza AI si pe care le puteti testa in perioada urmatoare:
F-Secure Elements EDR – Cu experianta de peste 35 in securitate IT, solutia include sistemul Broad Context Detection (big data) care permite detectarea incidentelor cu o rata impresionanta de 99,9%, in doar cateva secunde. Solutia functioneaza printr-un management centralizat de tip incident forensics. Reuseste sa monitorizeze toata suprafata de atac din companii, lateral movement si ofera raspuns automat, dar si optiuni de a trimite incidentele catre echipa dedicata F-Secure, pentru o analiza amanuntita.
ReaQta Hive - este platforma de top AI Autonomous Detection & Response din Europa care ofera detectie si raspuns automat cu privire la amenintarile cibernetice. Prin inteligenta artificiala, analiza comportamentala si doua motoare state-of-the-art, utilizatorii pot gestiona si securiza dispozitivele finale, fara a fi nevoie de personal calificat.
ITsMine DLP - Pe baza inteligentei artificiale, ItsMine Beyond DLP detecteaza scurgerile de date in timp real, protejand astfel datele sensibile din orice companie.
--
Despre Infodesign Group
Portofoliul Infodesign este format din solutii care ofera protectie pentru orice infrastructura IT. Amintim solutiile F-Secure, Webroot, solutia inovativa de tip DLP – ItsMine, solutiile de backup Nakivo si Carbonite, solutia pentru administrarea privilegiata a conturilor Senhasegura (PAM), solutia ReaQta.
Impreuna, aceste solutii ofera protectie completa, prin detectarea si gestionarea amenintarilor de securitate importante.
Pentru mai multe detalii, vizitati-ne pe infodesign.ro/it-solutions.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si