In 2100, Marte ar putea deveni adevarata Lume Noua a pamantenilor
Devastat de molime, parjolit de razboaie, otravit de poluare, sfasiat de inegalitati intre oameni si natiuni, Pamantul devine, pe zi ce trece, o planeta din ce in ce mai greu de "reparat". In acelasi timp, ideea colonizarii planetei Marte prinde tot mai mult contur.
Studiul de aproape al planetei Marte a inceput in anul 1964, cand nava spatiala americana Mariner 4 a transmis pe Pamant imagini de pe orbita Planetei Rosii.
Primul vehicul care s-a plimbat pe suprafata martiana a fost Viking 1, trimis tot de americani.
De atunci, pe Marte au poposit mai multe vehicule fara echipaj, cel mai recent dintre ele fiind roverul Perseverance al NASA, care si-a inceput odiseea martiana la 18 februarie anul curent.
Marte este a patra planeta a sistemului nostru solar si are jumatate din diametrul Pamantului (a treia planeta de la Soare), iar distanta dintre Pamant si Marte variaza, in functie de traiectoriile celor doua planete, intre 55 si 99 de milioane de kilometri.
Cea mai avansata in cursa pentru colonizarea planetei Marte este compania SpaceX infiintata si detinuta de miliardarul american Elon Musk (care detine si compania care produce automobilele electrice Tesla).
Conform unor declaratii recente ale lui Elon Musk, constructia primei baze martiene locuibile ar putea incepe la sfarstitul acestui deceniu.
Agentia de arhitectura Abiboo, care are cartierul general in Statele Unite si este reprezentata pe plan international, a inceput deja sa lucreze la proiectul coloniei martiene.
In faza actuala, proiectul prevede construirea a cinci orase, dintre care unul, botezat Nuwa, va fi capitala coloniei. Fiecare dintre aceste orase va fi capabil sa gazduiasca intre 200.000-250.000 de locuitori.
Proiectul este astfel gandit incat, atunci cand colonia va deveni functionala, sa nu mai depinda, in niciun domeniu, de materiale si produse care sa fie aduse de pe Pamant.
Pentru a incepe, insa, constructia complexului locuibil pe Marte, pe Pamant oamenii de stiinta si inginerii vor fi nevoiti sa genereze o noua revolutie industriala, in urma careia sa devina disponibile tehnologii, utilaje si materiale care inca nu exista si care vor fi necesare pe Planeta Rosie.
Daca lucrurile se vor desfasura asa cum au fost planificate, complexul locuibil de pe Marte i-ar putea primi pe primii colonisti in jurul anului 2100.
Sursa foto: pexels.com