Suntem in plina iarna, iar temperaturile din termometre scad destul de des sub limita inghetului in multe zone ale tarii. Oricat de mult ne-ar placea frigul sau zapada, trebuie sa stim ca temperaturile scazute nu sunt deloc prietene cu telefoanele noastre din buzunar, ba chiar din contra. Mai mult ca sigur ai observat si tu ca bateria telefonului se descarca parca mult mai rapid in timpul iernii, atunci cand afara este foarte frig!
Frigul reprezinta fara doar si poate o provocare uriasa pentru telefonul tau, in special pentru bateria acestuia. Indiferent de nivelul de incarcare al bateriei, temperaturile foarte scazute fac ca telefonul sa ti se descarce mult mai rapid. Descarcarea bateriei apare chiar si in cazul in care nu folosesti telefonul, asa ca nu prea exista metode prin care sa poti evita acest lucru!
Marea majoritate a telefoanelor ce se regasesc in comert sunt echipate cu baterii Li-Ion. Aceste baterii vin cu marele avantaj de a se putea incarca extrem de rapid, insa dezavantajul principal apare atunci cand temperaturile scad sub limita inghetului. Potrivit unor studii realizate de specialistii din cadrul Battery University, expunerea unui dispozitiv la o temperatura de minus 18 grade Celsius va face ca bateria acestuia sa functioneze la numai 50% din capacitatea sa normala.
Bateriile Li-Ion functioneaza pe principiul miscarii ionilor intre anod si catod, cele doua parti din care sunt formate aceste dispozitive. Bateriile sunt folosite in diverse conditii de mediu, temperaturile scazute afectandu-le in timp performantele. Potrivit producatorilor, o astfel de baterie are o durata de viata estimata la aproximativ 300 - 500 de cicluri de descarcare - incarcare.
Una dintre marile greseli pe care o facem cu totii este aceea de a incarca telefonul imediat dupa ce a fost expus pentru un timp ceva mai indelungat la frig. Potrivit specialistilor, incarcarea bateriilor LI-Ion atunci cand sunt sub punctul de inghet reduce permanent capacitatea lor totala.
Mai mult decat atat, incarcarea unui baterii in astfel de conditii face ca bateria sa se transforme intr-o “bomba cu ceas”. Atunci cand incarcam o baterie Li-Ion in conditii meteo extreme, exista riscul ca anodul sa intre in contact cu catodul, ceea ce ar putea provoca un incendiu sau o explozie. Desi nu se intampla des, acest risc trebuie luat in calcul. Asadar, este de preferat ca inainte de a iti incarca telefonul, in cazul in care acesta a stat afara la o temperatura cu mult sub zero grade, sa astepti un timp pana cand se va incalzi.
Citeste si: 5 semne care iti arata ca TELEFONUL tau E ASCULTAT
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si