Esti o fire artistica? Poti primi 150.000 de euro pentru ideile tale
europa creativa 2022finantare jocuri videofinantare artisti
Comisia Europeana se gandeste sa stimuleze cu fonduri importante cat mai multe domenii de activitate. Executivul Uniunii Europene a lansat programul Europa Creativa 2022 prin care va aloca bani studiourilor de jocuri video si artistilor.
Bugetul programului este de aproximativ 385 de milioane de
euro, cu aproape 100 de milioane de euro mai mare decat cel din 2021.
Sectoarele culturale si creative contribuie nu numai la coeziunea si diversitatea sociala a Europei, ci si la economia sa, avand in vedere ca reprezinta 4,2 % din PIB total al UE si 3,7 % din forta de munca din UE.
Bugetul total disponibil pentru programul Europa Creativa aferent perioadei 2021-2027 se ridica la aproximativ 2,4 miliarde de euro, o crestere de 63 % fata de perioada 2014-2020. Noul buget reflecta angajamentul Uniunii Europene de a ajuta sectorul sa se refaca si sa devina mai rezistent.
Organismele publice si private care isi desfasoara activitatea in sectoarele creative pot solicita finantare cu ajutorul birourilor Europa Creativa, cu sedii in toate statele membre ale UE si in tari terte asociate programului.
Componenta media a programului se concentreaza pe audiovizual. Astfel, va fi finantata dezvoltarea de jocuri video si a unor experiente inovatoare legate de realitatea virtuala.
O actiune noua, MEDIA 360 de grade, va viza principalele foruri din industrie, implicand intreprinderi din lantul valoric audiovizual.
Pentru o si mai mare stimulare a inovarii, va fi lansat portalul Media Market, pentru intreprinderile nou-infiintate promitatoare.
Finantari importante pentru jocurile video
In ce priveste jocurile video, urmeaza sa fie deschis un apel de proiecte cu un buget total de 6 milioane de euro. Vor fi acordate granturi de maximum 150.000 de euro pentru un proiect, iar beneficiarul trebuie sa asigure o finantare de aceeasi valoare.
Componenta culturala a programului va include cereri de propuneri si initiative noi pentru sectoarele muzicii, patrimoniului cultural, artelor spectacolului si literaturii.
In baza programului va fi lansata si o schema de mobilitate, oferindu-le artistilor, creatorilor sau profesionistilor din domeniul cultural oportunitati de a se deplasa in strainatate in vederea dezvoltarii profesionale sau pentru colaborari internationale si pentru a se adresa unui public nou, a deveni coproducatori, a crea in comun cu altii sau a-si prezenta operele.
Totodata, componenta transsectoriala va mari finantarea acordata Laboratorului pentru inovare creativa pentru proiecte comune de inovare care implica mai multe sectoare creative. Aceasta componenta va extinde si sprijinul acordat mediei de stiri prin luarea de masuri suplimentare care sa protejeze libertatea presei.
Sectoarele culturale si creative sunt de asemenea incurajate sa utilizeze CulturEU, ghidul online lansat recent, pentru toate finantarile UE. Site-ul interactiv asigura 75 de oportunitati de finantare din 21 de programe diferite ale UE, de la Europa Creativa si Orizont Europa la fonduri structurale si InvestEU.
Citeste si:
Cum poti sa-ti dai seama daca a intrat cineva pe contul tau de Facebook
Foto: pexels.com