Este inteligenta artificiala periculoasa? Avertismentul dur al oamenilor de stiinta: robotii ar putea prelua controlul
inteligenta artificiala periculoasainteligenta artificialatech
Inteligenta artificiala este apanajul dezvoltarii tehnologice de care ne bucuram in zilele noastre si are capacitatea sa ne transforme viata radical, in mai bine, daca este utilizata in scopuri nobile si utile.
Conform oamenilor de stiinta, inteligenta artificiala ar trebui privita la ora actuala cu destul de multa precautie, nu din cauza faptului ca nu ar fi capabila de lucruri marete, ci din contra, pentru ca exista o serie de conditii in prezent care pot sa ne aduca mai multe dezavantaje decat beneficii.
De exemplu, cercetatorii citati de
BBC.com atrag atentia asupra faptului ca statele lumii au reglementat prea putin sau deloc acest domeniu. Fara reguli clare despre cum, cine, in ce conditii si cu ce scop foloseste tehnologia de ultima ora, inteligenta artificiala ar putea ajunge pe maini rau intentionate.
In luna mai a acestui an, Geoffrey Hinton, considerat pe scara larga a fi unul dintre nasii inteligentei artificiale, si-a parasit slujba la Google, avertizand ca chatbot-ii AI ar putea fi in curand mai inteligent decat oamenii.
"Mai tarziu in aceeasi luna, Centrul pentru Siguranta Inteligentei Artificiale din SUA a publicat o declaratie sustinuta de zeci de specialisti de top in tehnologie .
Ei sustin ca inteligenta artificiala ar putea fi folosita pentru a genera dezinformare care ar putea destabiliza societatea. In cel mai rau caz, ei spun ca masinile ar putea deveni atat de inteligente incat sa preia controlul, ceea ce duce la disparitia umanitatii.
Cu toate acestea, sefa pe zona de tehnologie a UE, Margrethe Vestager, a declarat pentru BBC ca potentialul AI de a amplifica partinirea sau discriminarea este o preocupare mai presanta", mai noteaza sursa citata.
Din cate putem observa, parerile specialistilor sunt impartite si nu este nimic anormal in acest aspect, tinand cont ca vorbim despre un domeniu cu totul nou. Totusi, o reglementare clara nu ar dauna si ne-ar crea confortul psihologic ca inteligenta artificiala e manuita in anumite conditii clar prevazute de lege si ca exista sanctiuni pentru cei ce le incalca.
Foto: freepik.com