Anul trecut, mai bine de 46.000 de persoane au raportat ca au pierdut peste un miliard de dolari in urma unor escrocherii cu criptomonede. Piata crypto este la moda in ziua de astazi, iar infractorii cibernetici au vazut o oportunitate in aceasta clasa de active. Aproape jumatate dintre persoanele care au reclamat faptul ca au pierdut active crypto in urma unei inselaciuni au spus ca totul a inceput de la un anunt, de la o postare sau de la un mesaj primit pe o retea de socializare.
Potrivit specialistilor, numarul escrocheriilor de acest fel scade de la un la altul, insa asta nu inseamna ca esti in afara oricarui pericol. Tocmai din acest motiv este important sa stii cum functioneaza anumite inselaciuni si la ce sa fii atent ca sa nu te pacalesti si tu!
Este cea mai comuna escrocherie, numarul celor care au cazut victime in asemenea scheme fiind urias. De regula, victimele sunt pacalite sa plaseze bani intr-o companie inexistenta sau intr-o asa numita “schema de imbogatire rapida”. Practic, esti invitat sa investesti in ceva sigur, din care iti vei scoate fara doar si poate investitia si vei obtine si profit. Realitatea este insa alta, evident, iar tot ceea ce vei face va fi sa umpli buzunarele unor infractori.
Criptomonedele se dovedesc a fi ideala in acest tip de inselaciune, falsificarea datelor fiind mult mai usoara atunci cand moneda este una virtuala. In plus, schemele difera mereu, infractorii punand la punct tot felul de scenarii prin care sa te faca sa “investesti”.
Oricare ar fi escrocheriile despre care am vorbi, phishing-ul este una dintre cele mai populare metode prin care infractorii cibernetici isi pacalesc victimele. Ce se intampla, de fapt, in cazul acestei inselaciuni?
Infractorii falsifica e-mail-uri, texte, mesaje sau web-site-uri pentru a parea ca si cum ar fi fost trimise dintr-o sursa sigura, de incredere. Spre exemplu, banca la care ai un cont deschis. Dand click pe acele mesaje sau imagini sau introducand datele acolo nu vei face nimic altceva in afara de a oferi toate datele tale infractorilor, care iti vor putea accesa mai apoi portofelul digital.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!