Anul trecut, mai bine de 46.000 de persoane au raportat ca au pierdut peste un miliard de dolari in urma unor escrocherii cu criptomonede. Piata crypto este la moda in ziua de astazi, iar infractorii cibernetici au vazut o oportunitate in aceasta clasa de active. Aproape jumatate dintre persoanele care au reclamat faptul ca au pierdut active crypto in urma unei inselaciuni au spus ca totul a inceput de la un anunt, de la o postare sau de la un mesaj primit pe o retea de socializare.
Potrivit specialistilor, numarul escrocheriilor de acest fel scade de la un la altul, insa asta nu inseamna ca esti in afara oricarui pericol. Tocmai din acest motiv este important sa stii cum functioneaza anumite inselaciuni si la ce sa fii atent ca sa nu te pacalesti si tu!
Este cea mai comuna escrocherie, numarul celor care au cazut victime in asemenea scheme fiind urias. De regula, victimele sunt pacalite sa plaseze bani intr-o companie inexistenta sau intr-o asa numita “schema de imbogatire rapida”. Practic, esti invitat sa investesti in ceva sigur, din care iti vei scoate fara doar si poate investitia si vei obtine si profit. Realitatea este insa alta, evident, iar tot ceea ce vei face va fi sa umpli buzunarele unor infractori.
Criptomonedele se dovedesc a fi ideala in acest tip de inselaciune, falsificarea datelor fiind mult mai usoara atunci cand moneda este una virtuala. In plus, schemele difera mereu, infractorii punand la punct tot felul de scenarii prin care sa te faca sa “investesti”.
Oricare ar fi escrocheriile despre care am vorbi, phishing-ul este una dintre cele mai populare metode prin care infractorii cibernetici isi pacalesc victimele. Ce se intampla, de fapt, in cazul acestei inselaciuni?
Infractorii falsifica e-mail-uri, texte, mesaje sau web-site-uri pentru a parea ca si cum ar fi fost trimise dintr-o sursa sigura, de incredere. Spre exemplu, banca la care ai un cont deschis. Dand click pe acele mesaje sau imagini sau introducand datele acolo nu vei face nimic altceva in afara de a oferi toate datele tale infractorilor, care iti vor putea accesa mai apoi portofelul digital.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Ce masina ti se potriveste in functie de stilul tau de viata?
Lider de succes in Romania anului 2025. Cei mai buni manageri nu vorbesc mult. Iata ce fac diferit
Lege noua pentru pensiile judecatorilor si procurorilor. Plafonul de calcul scade la 65% din venituri
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona