După ce a pus la cale primul happening literar în spațiu, un cosmonaut francez propune o nouă odisee spațială experimentală

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
După ce a pus la cale primul happening literar în spațiu, un cosmonaut francez propune o nouă odisee spațială experimentală
După ce a pus la cale primul happening literar în spațiu, un cosmonaut francez propune o nouă odisee spațială experimentală
de Lucian Vasilescu la 02 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
La 2 ianuarie 2017, astronautul francez Thomas Pesquet a lansat, din spatial cosmic, de la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI), un concurs inedit de scriere creativa. El a adresat pamantenilor provocarea de a scrie un capitol in completarea capodoperei lui Antoine de Saint Exupery - "Micul Print".

In carte, personajul principal, Micul Print, intreprinde o calatorie initiatica pe sapte planete si are parte, pe fiecare dintre ele, de intalniri insemnate.

Thomas Pesquet a lansat provocarea de a adauga un nou capitol cartii, capitol care sa descrie calatoria Micului Print pe o a opta planeta.

Initiativa cosmonautului a avut un succes global: au raspuns 8.500 de tineri din 78 de tari. Un juriu de pe Pamant a facut o selectie, in urma careia a ales cele mai bune 10 texte primite si, pe acestea, le-a trimis lui Pesquet, care a desemnat doi castigatori ai concursului.


Toate cele 10 texte finaliste au fost publicate de prestigioasa editura Gallimard intr-un volum intitulat "Cea de-a opta planeta a Micului Print".

Cele doua texte castigatoare au fost citite de Pesquet la bordul SSI, iar inregistrarea lecturii a fost transmisa de mai multe posturi de televiziune.

Cei doi castigatori ai concursului au fost Paul-Louis Drouffe (13 ani, din Hong-Kong) si Manon Tendil (24 ani, din Franta).

In 2020, Thomas Pasquet va participa la o noua misiune spatiala, tot la bordul SSI. Pentru aceasta noua misiune, Pasquet a lansat deja o noua provocare, destinata studentilor. Acestia au fost invitati sa imagineze si sa propuna experimente care ar putea fi efectuate la bordul SSI, experimente ale caror rezultate ar putea imbogati ceea ce stim despre spatiul cosmic si despre adaptarea omului si nevoile specifice ale acestuia in conditiile din spatiu.

Vor fi retinute trei proiecte, care vor fi prezentate la Salonul International de Aeronautica si al Zborurilor Spatiale, care va avea loc in Franta, la 20 iunie a.c.

Ministrul francez al Invatamantului superior, cercetarii si inovatiei, Frederique Vidal, a declarat ca "Aceasta initiativa este fara precedent deoarece este pentru prima oara cand Statia Spatiala Internationala este pusa in serviciul studentilor, stimulandu-le creativitatea."

Concursul nu este destinat doar proiectelor din domeniul stiintelor - sunt asteptate si propuneri din domeniile artelor, media, comunicare.

Sursa foto: pexels.com

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x