După ce a pus la cale primul happening literar în spațiu, un cosmonaut francez propune o nouă odisee spațială experimentală
La 2 ianuarie 2017, astronautul francez Thomas Pesquet a lansat, din spatial cosmic, de la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI), un concurs inedit de scriere creativa. El a adresat pamantenilor provocarea de a scrie un capitol in completarea capodoperei lui Antoine de Saint Exupery - "Micul Print".
In carte, personajul principal, Micul Print, intreprinde o calatorie initiatica pe sapte planete si are parte, pe fiecare dintre ele, de intalniri insemnate.
Thomas Pesquet a lansat provocarea de a adauga un nou capitol cartii, capitol care sa descrie calatoria Micului Print pe o a opta planeta.
Initiativa cosmonautului a avut un succes global: au raspuns 8.500 de tineri din 78 de tari. Un juriu de pe Pamant a facut o selectie, in urma careia a ales cele mai bune 10 texte primite si, pe acestea, le-a trimis lui Pesquet, care a desemnat doi castigatori ai concursului.
Toate cele 10 texte finaliste au fost publicate de prestigioasa editura Gallimard intr-un volum intitulat "Cea de-a opta planeta a Micului Print".
Cele doua texte castigatoare au fost citite de Pesquet la bordul SSI, iar inregistrarea lecturii a fost transmisa de mai multe posturi de televiziune.
Cei doi castigatori ai concursului au fost Paul-Louis Drouffe (13 ani, din Hong-Kong) si Manon Tendil (24 ani, din Franta).
In 2020, Thomas Pasquet va participa la o noua misiune spatiala, tot la bordul SSI. Pentru aceasta noua misiune, Pasquet a lansat deja o noua provocare, destinata studentilor. Acestia au fost invitati sa imagineze si sa propuna experimente care ar putea fi efectuate la bordul SSI, experimente ale caror rezultate ar putea imbogati ceea ce stim despre spatiul cosmic si despre adaptarea omului si nevoile specifice ale acestuia in conditiile din spatiu.
Vor fi retinute trei proiecte, care vor fi prezentate la Salonul International de Aeronautica si al Zborurilor Spatiale, care va avea loc in Franta, la 20 iunie a.c.
Ministrul francez al Invatamantului superior, cercetarii si inovatiei, Frederique Vidal, a declarat ca "Aceasta initiativa este fara precedent deoarece este pentru prima oara cand Statia Spatiala Internationala este pusa in serviciul studentilor, stimulandu-le creativitatea."
Concursul nu este destinat doar proiectelor din domeniul stiintelor - sunt asteptate si propuneri din domeniile artelor, media, comunicare.
Sursa foto: pexels.com