Dupa ce vom scapa de pandemie va urma atacul robotilor
Forumul Economic Mondial, cunoscut pentru organizarea intalnirilor anuale de la Davos (Elvetia), unde isi dau intalnire cei mai bogati si mai influenti oameni din lume, a dat recent publicitatii rezultatele studiului "The Future of Jobs Report 2020". Conform acestuia, actuala pandemie COVID-19 va aduce schimbari semnificative si pe piata muncii. Asta in conditiile in care angajatorii din mai multe domenii s-au vazut nevoiti sa-si inchida afacerile sau sa reduca activitatea din pricina restrictiilor impuse ca urmare a pandemiei.
Conform studiului citat, pana in anul 2025, responsabilii a 43% dintre activitatile economice isi vor reevalua politicile in ceea ce priveste forta de munca, in sensul inlocuirii cat mai multor pozitii ocupate in prezent de oameni cu roboti.
In termeni de business, decizia este una cat se poate de profitabila: un robot este imun la orice boala, nu trebuie platit lunar, nu adera la vreun sindicat, nu face greva, nu are nevoie de concediu de odihna, nici de concediu pre sau post-natal, nu declanseaza conflicte la locul de munca, nu divulga secrete concurentei, poate munci 24 de ore pe zi vreme de 7 zile pe saptamana si tot asa.
Conform Forumului Economic Mondial, "asaltul" robotilor se va produce intr-un ritm alert, astfel incat, la orizontul anului 2025, piata muncii va inregistra mutatii majore.
Nimeni si nimic nu restrictioneaza (deocamdata) renuntarea la forta de lucru umana in favoarea robotilor, la fel cum nimeni si nimic nu-i obliga (inca) pe angajatori sa ofere o solutie de back-up muncitorilor-oameni care vor fi inlocuiti de muncitori-roboti.
Raportul "The Future of Jobs Report 2020" estimeaza ca, in urmatorii cnci ani, la nivel global, 85 de milioane de locuri de munca ocupate in prezent de oameni vor fi ocupate de roboti.
Ce se va intampla cu cei 85 de milioane de oameni pusi pe liber de masinarii? Nimeni nu stie si nici nu pare preocupat (deocamdata) de acest aspect.
Precedenta criza economica si financiara, cea declansata in anul 2008, nu a produs asemenea mutatii. E drept, si atunci o multime de oameni si-au pierdut locul de munca, dar dupa ce economiile si-au revenit, companiile au angajat tot oameni, nu s-au gandit la roboti sau la alte masinarii sau programe.
De data aceasta, insa, oamenii nu s-au mai putut duce la slujba din pricina restrictiilor impuse de autoritati, astfel incat angajatorii au bagat de seama ca ar fi fost avantajati daca in companiile lor ar fi lucrat mai multi roboti sau ar fi rulat mai multe programe automate care sa faca treaba pe care o faceau lucratorii oameni.
Ce se va alege, in aceste conditii, de departamentele de Resurse Umane (HR) atat de in voga, astazi, in
organigrama companiilor? Nici la aceasta intrebare nu exista (inca) un raspuns.
Autorii studiului citat estimeaza ca, pana in anul 2025, munca in marile companii va fi impartita "frateste" intre oameni si roboti, adica 50% din munca o vor face oamenii iar restul de 50% masinariile.
Slujbele in care oamenii isi vor pastra privilegiile in fata robotilor vor fi cele care presupun creativitate si cele de decizie, desi acestea din urma vor putea fi inlocuite treptat si partial de masinarii sofisticate, capabile sa efectueze analize in urma carora sa sugereze solutii, asa cum deja fac computerele programate sa joace sah. Si o fac atat de bine incat sunt capabile sa castige partide in fata campionilor mondiali la sah.
Dintre cele 300 de mari companii care au facut obiectul studiului citat, 43% au declarat ca lucreaza deja la proiecte si programe care vizeaza inlocuirea fortei de munca umane cu cea a robotilor inteligenti.
Iar oamenilor nu le va ramane decat sa-si vanda la talcioc "bratara de aur" a meseriei si sa-si dramuiasca bine banii obtinuti, ca altii oricum n-o sa mai vada.
Sursa foto: maxpixels.net