Cum va arata Internetul peste 50 de ani?
internetviitor
Data oficiala de nastere a Internetului este 29 octombrie 1969. In acea zi, un mesaj format dintr-un singur cuvant (“Login”) a fost transmis intre doua calculatoare interconectate, unul aflat la University of California, celalalt la Stanford Research Institute, cu un succes partial (in sensul ca mesajul a ajuns incomplet, s-a receptionat doar “Lo”). Dar momentul in cauza marcheaza primul pas in evolutia acestei tehnologii spre ceea ce a devenit azi si ne duce cu gandul la o intrebare interesanta: cum va arata oare Internetul in 2069, cand va implini 100 de ani?
Mai mult ca sigur, in 2069 nu vom mai avea tastaturi si ecrane si, foarte probabil, nu vom mai avea nici dispozitive externe, separate, prin intermediul carora sa accesam informatiile dorite.
Aceste informatii vor pluti peste tot in jurul nostru, integrate perfect in lumea fizica, omniprezente, exact cum este in acest moment electricitatea pe care n-o mai constientizam decat in cazul unei pene de curent. Si vom putea accesa aceste informatii prin viu grai, punand intrebari, printr-o simpla conversatie similara celor pe care le avem deja cu Siri de la Apple sau Alexa de la Amazon.
Va disparea asadar actiunea fizica de a cauta ceva (prin tastare, rasfoire, trimiterea unui e-mail etc.), pur si simplu vom vorbi cu Internetul si vom primi raspunsurile in niste casti minuscule care, de ce nu, vor functiona si pe post de Google Translate – ele vor face posibila comunicarea cu absolut oricine, pentru ca vor putea sa traduca instantaneu in urechile noastre ceea ce spune un interlocutor, indiferent in ce limba.
Suna interesant, nu?
Desigur, informatiile vor fi disponibile nu numai audio, ci si vizual, prin ochelari de realitate augmentata care vor permite interactiunea cu mediul inconjurator, oferindu-ne posibilitatea de a cere si de a obtine orice, cu mentiunea importanta ca fluxul de informatii va circula in ambele sensuri.
Da, de fiecare data cand vom interactiona cu Internetul si, de exemplu, vom comanda ceva (mancare pentru pisici) vom transmite nu numai datele cartii de credit, adresa, numarul de telefon etc., ci si lucruri despre preferintele noastre si despre modul nostru de viata, care vor dezvalui cine suntem.
Nu prea vor mai exista informatii private, iar acest lucru va avea consecinte imediate in ceea ce priveste publicitatea, pentru ca vom deveni tinte ale unor mesaje promotionale foarte specifice, adaptate profiului nostru si transmise prin intermediul oricarui obiect sau element de decor cu care vom intra in contact, pe modelul prezentat in filmul “Minority Report”.
Revenind la Internetul in sine, exista insa o intrebare la care nimeni nu poate oferi deocamdata un raspuns:
cum va evolua el din punct de vedere moral? Sa nu uitam ca Internetul este totusi doar o tehnologie, iar tehnologia are uneori prostul obicei sa scoata la suprafata ceea ce este mai rau in natura umana, amplificand egoismul si ura indreptata impotriva celor cu care nu suntem de acord.
La mijlocul anilor ‘90, multi au salutat aparitia Internetului comercial, anticipand ca acesta va deveni o platforma minunata pentru schimbul de idei, pentru popularizarea stiintei si a artei, pentru promovarea unor principii sanatoase de viata etc. Si ce prapastii gasim acum pe Internet…
Sa speram ca evolutia acestei tehnologii va fi intr-adevar o evolutie.
Sursa foto: www.pexels.com