Prin urmare, de multe ori, o scurta descriere a caracteristicilor camerei pentru supraveghere video, este o lista inspaimantatoare de termeni obscuri, de exemplu: 1/2.8 "2.4MP CMOS, 25/30fps, OSD Meniu, DWDR, ICR, AWB, AGC, 0,05 Lux si multe altele.
Exista 2 tipuri de camere video de supraveghere cu senzor: CCD sau CMOS. Acestea difera atat in ​​ceea ce priveste dispozitivul, cat si in principiul functionarii. Pentru o lunga perioada de timp s-a crezut ca senzorul de imagine CCD ofera o imagine mult mai buna decat CMOS. Cu toate acestea, matricile CMOS moderne, sunt adesea aproape la fel de bune ca si CCD-urile, mai ales daca nu exista cerinte prea mari pentru un sistem de supraveghere video. Dimensiunea matricei, indica dimensiunea matricei pe diagonala in inch si este scrisa ca fractiune: 1/3", 1/2", 1/4" etc. Se considera ca, cu cat este mai mare dimensiunea matricei, cu atat este mai bine, oferind mai putin zgomot, o imagine mai clara, un unghi de vizualizare mai mare.
Cu toate acestea, de fapt, cea mai buna calitate a imaginii nu este furnizata de dimensiunea matricei, ci de dimensiunea celulei sale individuale sau a pixelului, care, cu cat este mai mare, cu atat mai bine. Prin urmare, atunci cand alegi o camera de supraveghere video, trebuie sa iei in considerare dimensiunea matricei, impreuna cu numarul de pixeli. Daca matricile cu dimensiunile 1/3 "si 1/4" au acelasi numar de pixeli, atunci in acest caz matricea 1/3 " va da in mod natural o imagine mai buna. Dar daca sunt mai multi pixeli pe ea, atunci trebuie sa iei calculatorul si sa numeri dimensiunea aproximativa a pixelilor.
Acesti parametri au o importanta deosebita atunci cand alegi o camera de supraveghere video si sunt strans legati intre ei. De fapt, distanta focala a lentilei (adesea desemnata prin f) este distanta dintre lentila si matrice. In practica, lungimea focala determina unghiul si intervalul camerei. Cu cat distanta focala este mai mica, cu atat mai mare este unghiul de vizualizare si cu atat mai putine detalii pot fi observate pe obiectivele situate la distanta. Cu cat este mai mare distanta focala, cu atat este mai ingust unghiul de vizualizare al camerei video de supraveghere si cu atat este mai detaliata imaginea obiectivelor indepartate.
Daca ai nevoie de o prezentare generala a unei anumite zone si doresti sa folosesti cat mai putine dispozitive, cumpara o camera cu o distanta focala mica si, prin urmare, un unghi larg de vizionare. Insa, in acele zone in care este necesara o observatie detaliata a unei suprafete relativ mici, este mai bine sa instalezi o camera de supraveghere video, cu o distanta focala crescuta, indreptand-o spre obiectiv. Acest lucru este adesea folosit la casele de bani ale supermarket-urilor si bancilor, unde trebuie sa fie vazute denumirile facturilor si alte detalii ale calculelor, precum si la intrarea in parcari, unde este necesar sa se distinga un numar de masina de la distanta.
Distanta focala cea mai comuna este de 3,6 mm si aproape corespunde unghiului de vizualizare a ochiului uman. Camerele cu aceasta distanta focala sunt utilizate pentru supravegherea video in spatii mici. In functie de latimea unghiului de vizionare a camerei pentru supraveghere video, acestea se impart in: normale (unghiul de vizualizare de 30 grade -70 grade); cu unghi larg (unghiul de vizualizare de aproximativ 70 grade); cu focalizare lunga (unghiul de vizualizare este mai mic de 30 grade). Distanta de focalizare a lentilei, inseamna de asemenea, luminozitatea lentilei, iar atunci cand citesti caracteristicile, acorda atentie contextului in care este utilizat parametrul.
Camera de supraveghere fixa ​​(monofocala) este cea mai usoara si mai ieftina. Distanta focala a acesteia este fixa ​​si nu poate fi schimbata. In cazul camerelor cu lentile variofocale, se poate schimba distanta focala. Setarea sa, se poate face manual, de obicei atunci, cand aparatul foto este instalat la locul filmarii si mai tarziu dupa cum este necesar. Lentilele zoom ofera de asemenea, posibilitatea de a schimba distanta focala, in orice moment. Schimbarea distantei focale se face folosind o transmisie electrica, iar in acest caz, mai sunt numite si lentile motorizate. O lentila panoramica iti permite sa instalezi o singura camera si sa vizualizezi o raza de 360 de grade.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!