Cum poti sa dai cu piciorul unei averi de 600 de milioane de lire sterline. Caz real
Undeva la marginea orasului Newport din Tara Galilor se afla ingropata o comoara in valoare de 600 de milioane de lire sterline. Pare inceputul unui roman de aventuri, gen “Uimitoarele peripetii ale jupanului Antifer” de Jules Verne, insa de data aceasta nu e fictiune. Comoara chiar exista. Doar ca ea se afla la groapa de gunoi a orasului, undeva printre 1,4 milioane de tone de deseuri, si mai mult ca sigur nu va mai vedea vreodata lumina zilei. Comoara in cauza este un hard drive aruncat din greseala acolo in 2013. Un hard drive care contine cheia privata de acces pentru 7.500 de bitcoins.
Galezul James Howells, un inginer IT din Newport, a aflat despre bitcoins in decembrie 2008, iar in februarie 2009 deja ii mina asiduu. Era motivat de marea criza financiara care tocmai matura intreg globul in perioada aceea si care il facuse sa isi piarda increderea in banci si in banii emisi de stat. Iar bitcoin, criptomoneda nou-aparuta in peisaj, i se parea o varianta mult mai sigura de investitii.
In vara lui 2013 avea deja 7.500 de bitcoins, evaluati la cca 500.000 de lire sterline.
Apoi s-a produs nenorocirea. La inceputul lui august, facandu-si ordine printre echipamente, a aruncat din greseala un hard drive pe care avea cheia privata de acces pentru cei 7.500 de bitcoins (cheia este acea succesiune de 64 de caractere alfa-numerice, imposibil de tinut minte).
Cand si-a dat seama de prostia facuta, prin luna noiembrie, s-a dus glont la groapa de gunoi a orasului, dar era prea tarziu: hard-ul lui era deja acoperit de un strat de 25.000 de metri cubi de deseuri si de pamant, cantarind peste 100.000 de tone.
La vremea aceea, Howells s-a impacat cu ideea ca banii sunt pierduti, dar cativa ani mai tarziu, in 2017, a fost nevoit sa ia in considerare foarte serios posibilitatea recuperarii lor: bitcoin-ul crescuse de 150 de ori, deci hard-ul acela valora 75 de milioane de lire (!).
A inceput imediat demersurile pentru autorizarea unei operatiuni ample de excavare, dar primaria din Newport a refuzat sa permita asa ceva, invocand ca principale motive impactul negativ asupra mediului si sansele infime de reusita – chiar daca ar fi fost gasit hard-ul, mai mult ca sigur ca acesta se degradase intre timp.
Howells insa nu s-a lasat, a facut nenumarate alte cereri, iar in ianuarie 2021, cand valoarea “comorii” depasise 200 de milioane de lire sterline (!), a venit cu propunerea ca primaria sa-i devina partener si sa primeasca 25% din suma recuperata, adica peste 50 de milioane, bani pe care sa ii imparta apoi in mod egal tuturor cetatenilor orasului Newport (175 de lire/om).
Autoritatile au refuzat si aceasta varianta, spunand ca ea incalca regulamentele de autorizare si ca o asemenea operatiune de excavare ar fi prima din istoria Marii Britanii facuta in alt cadru decat cel al unei anchete criminalistice.
Howells a plusat, a venit cu un plan foarte concret al operatiunii, care implica un brat mecanic dotat cu inteligenta artificiala care sa scaneze gunoiul si sa identifice hard-ul, utilizarea de drone si de caini robotici realizati de compania americana Boston Dynamics, plus colaborarea cu o echipa de 8 specialisti in excavarea gropilor de gunoi si cu un consultant care ajutase la recuperarea cutiei negre a navetei spatiale Columbia.
Din nou a fost refuzat.
Asa ca, in octombrie 2024, cand hard-ul valora aproape 500 de milioane de lire sterline, el a apelat la ultima solutie: a dat in judecata primaria din Newport, spunand ca i-au fost incalcate drepturile de autor asupra celor 7.500 de bitcoins pe care ii minase (ii minase, deci el era autorul lor) si solicitand despagubiri egale fix cu valoarea lor. Primaria a replicat, argumentand ca, in conformitate cu legile in vigoare, toate obiectele depozitate la groapa de gunoi devin proprietatea ei.
Epopeea s-a incheiat pe 9 ianuarie 2025, cand instanta de judecata a respins cererea lui Howells, catalogand-o ca nefondata si precizand ca operatiunea de cautare a fost un demers fantezist de la bun inceput, fara sanse realiste de reusita. Punct final.
Evident, cazul lui James Howells nu este singurul de acest gen. Se estimeaza ca din numarul total de 21 de milioane de bitcoins (19,4 milioane au fost deja minati), in jur de 3,7 milioane s-au pierdut definitiv, motivele fiind in principal doua: a) neglijenta in pastrarea cheilor de acces (ca mai sus) si 2) decesul posesorilor, care nu au transmis urmasilor/prietenilor/partenerilor de viata respectivele chei de acces.
Sursa foto: www.pexels.com