Numarul infractiunilor informatice a crescut ingrijorator de mult in ultimul an si jumatate, hackerii profitand de faptul ca o multime de oameni s-au mutat in mediul online dupa impunerea restrictiilor in vederea limitarii raspandirii pandemiei de coronavirus. WhatsApp a devenit asadar una dintre cele mai importante surse de bani pentru infractorii informatici, acestia taxand neatentia utilizatorilor aplicatiei de chat.
WhatsApp este la acest moment cea mai utilizata aplicatie de mesagerie online, fiind folosita in fiecare zi de aproximativ doua miliarde de oameni din toate colturile lumii. Specialistii in securitate cibernetica de la Kaspersky au tras recent un important semnal de alarma pentru toti utilizatorii acestei aplicatii. Mai exact, acestia vorbesc despre niste mecanisme noi folosite de hackeri in incercarea lor de a ii lasa fara bani pe cei care comunica cu colegii sau cei dragi prin intermediul WhatsApp.
In contextul unei situatii speciale aparute pe parcursul anului curent, in care lanturile de aprovizionare si serviciile de mail s-au confruntat cu numeroase probleme, infractorii cibernetici au incercat sa profite de dificultatile logistice pentru a se umple de bani. Potrivit unor rapoarte ale celor de la Kaspersky, hackerii incercau sa intre mai intai in posesia detaliilor cardului de credit ale utilizatorilor.
Pentru a putea intra in posesia detaliilor cardului de credit ale utilizatorilor, hackerii lansau in aplicatie numeroase link-uri de phishing. Accesand asemenea link-uri, utilizatorii WhatsApp si nu numai ajungeau pe diverse site-uri false, acolo unde de multe ori li se solicita introducerea datelor cardului bancar. Potrivit specialistilor in aceste probleme, schemele de spam si de phishing reprezinta la ora actuala pentru hackeri unele dintre cele mai eficiente metode de a lansa atacuri de succes in mediul online.
Pentru a sta la distanta de asemenea probleme, expertii in securitate cibernetica de la Kaspersky le recomanda utilizatorilor WhatsApp si nu numai sa acorde o atentie sporita documentelor si link-urilor primite prin mesaje sau e-mail-uri. In cazul in care un e-mail pare suspicios, cel mai bine este sa accesati site-ul oficial al expeditorului, acolo unde puteti afla informatii suplimentare in siguranta.
De asemenea, evitati mereu sa faceti plati pe diverse site-uri care nu va inspira incredere! Infractorii din mediul online au creat in unele cazuri site-uri aproape identice cu cele originale, nu putini fiind cei care au cazut in capcana facand plati direct in conturile hackerilor.
Citeste si: Trucuri WhatsApp: Cum poti ascunde conversatii individuale sau de grup din WhatsApp
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212