Numarul infractiunilor informatice a crescut ingrijorator de mult in ultimul an si jumatate, hackerii profitand de faptul ca o multime de oameni s-au mutat in mediul online dupa impunerea restrictiilor in vederea limitarii raspandirii pandemiei de coronavirus. WhatsApp a devenit asadar una dintre cele mai importante surse de bani pentru infractorii informatici, acestia taxand neatentia utilizatorilor aplicatiei de chat.
WhatsApp este la acest moment cea mai utilizata aplicatie de mesagerie online, fiind folosita in fiecare zi de aproximativ doua miliarde de oameni din toate colturile lumii. Specialistii in securitate cibernetica de la Kaspersky au tras recent un important semnal de alarma pentru toti utilizatorii acestei aplicatii. Mai exact, acestia vorbesc despre niste mecanisme noi folosite de hackeri in incercarea lor de a ii lasa fara bani pe cei care comunica cu colegii sau cei dragi prin intermediul WhatsApp.
In contextul unei situatii speciale aparute pe parcursul anului curent, in care lanturile de aprovizionare si serviciile de mail s-au confruntat cu numeroase probleme, infractorii cibernetici au incercat sa profite de dificultatile logistice pentru a se umple de bani. Potrivit unor rapoarte ale celor de la Kaspersky, hackerii incercau sa intre mai intai in posesia detaliilor cardului de credit ale utilizatorilor.
Pentru a putea intra in posesia detaliilor cardului de credit ale utilizatorilor, hackerii lansau in aplicatie numeroase link-uri de phishing. Accesand asemenea link-uri, utilizatorii WhatsApp si nu numai ajungeau pe diverse site-uri false, acolo unde de multe ori li se solicita introducerea datelor cardului bancar. Potrivit specialistilor in aceste probleme, schemele de spam si de phishing reprezinta la ora actuala pentru hackeri unele dintre cele mai eficiente metode de a lansa atacuri de succes in mediul online.
Pentru a sta la distanta de asemenea probleme, expertii in securitate cibernetica de la Kaspersky le recomanda utilizatorilor WhatsApp si nu numai sa acorde o atentie sporita documentelor si link-urilor primite prin mesaje sau e-mail-uri. In cazul in care un e-mail pare suspicios, cel mai bine este sa accesati site-ul oficial al expeditorului, acolo unde puteti afla informatii suplimentare in siguranta.
De asemenea, evitati mereu sa faceti plati pe diverse site-uri care nu va inspira incredere! Infractorii din mediul online au creat in unele cazuri site-uri aproape identice cu cele originale, nu putini fiind cei care au cazut in capcana facand plati direct in conturile hackerilor.
Citeste si: Trucuri WhatsApp: Cum poti ascunde conversatii individuale sau de grup din WhatsApp
Ultimele NOUTATI
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Cum testezi o afacere sa vezi daca va merge, inainte sa incepi sa bagi bani in ea
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA: Studiu de caz pentru contabili
Bilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Cum se acorda diurna cetatenilor romani
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Te-ar putea interesa si