City Swipe – planificare urbana inteligenta
Cum ar fi ca data viitoare cand vezi un plan de dezvoltare pentru o cladire imensa de birouri care se va construi in cartierul tau, sa poti intra pe telefon si la o simpla glisare a degetului pe ecran sa te poti opune proiectului sau sa poti vota pentru apobarea lui?
Sa folosesti Tinder pentru planificare urbana poate suna ciudat, insa o astfel de alternativa a popularei aplicatii de intalniri este deja in teste in California. Autoritatile orasului incearca sa obtina opinia publicului pentru orice dezvoltare de arhitectura urbana, de la parcari, la amenajari stradale, standuri pana la cladiri, folosind o unealta digitala modelata dupa Tinder, scrie theguardian.com
CitySwipe prezinta localnicilor imagini din oras, cu scenarii potentiale si pune intrebari cu raspunsuri simple da/nu, incurajand oamenii sa treaca printre optiunile oferite ca si cum ar cauta potentiali parteneri, dupa acelasi mecanism ca pe Tinder.
Daca aplicatia va da rezultate, aceasta va inlocui cu succes birocratia greoaie si deseori neproductiva dar necesara de obicei intr-o strategie de obtinere a feedbackului din partea publicului.
CitySwipe este una dintre numeroasele aplicatii momentan in dezvoltare, pentru ca planificarea urbana sa devina o activitate transparenta si eficienta atat pentru public cat si pentru dezvoltatorii imobiliari.
Inception VR este un alt program, ce foloseste realitatea virtuala, prin care cetatenii, privind printr-o pereche de ochelari speciali, se pot teleporta in anumite scenarii urbane. Se pot pune in pielea rezidentilor unui cartier care e pe cale sa se schimbe, pot merge cu bicicleta pe un traseu care inca nu s-a construit sau pot empatiza cu oamenii strazii, dormind alaturi de ei intr-un camin construit pentru nevoiasi.
Tot Inception VR a lucrat la un program care va permite oamenilor sa participe la concerte unde nu au mai gasit bilete sau sa viziteze virtual orase precum Tel Aviv, Londra si New York.
Sisteme de iluminat inteligente
Astazi orasele consuma in jur de 78% din energia globala, asa ca un oras inteligent ar trebui sa fie in primul rand un oras care-si consuma resursele mai eficient.
In 2014, orasul Eindhoven, din Olanda a fost primul care a experimentat cu un sistem inteligent de iluminat stradal ca permitea ca luminile din oras se se stinga singure atunci cand nu era nimeni pe drum sau sa creeze atmosfera, schimbandu-si culorile in functie de preferintele locuitorilor din zona (prin tehnologie wireless).
Iluminatul public cu ajutorul tehnologiei LED si a sistemelor inteligente de gestionare este deja folosit in cateva orase din lume si promite sa devina din ce in ce mai popular, datorita faptului ca salveaza costuri de energie in comparatie cu iluminatul clasic si, in plus, reduce emisiile de CO2.
Totodata, compania Philips Lighting s-a asociat cu Ericsson pentru a lansa o serie de stalpi de iluminat smart, ce nu doar promit sa lumineze orasul folosind tehnologie LED dar si sa ofere cetatenilor conexiune mobila performanta.
BSafe - siguranta
Viata in oras a devenit mai sigura cu ajutorul catorva aplicatii care promit sa te conduca acasa in siguranta indiferent de ora tarzie la care esti pe drum sau locul unde te afli. BSafe este o astfel de aplicatie prin care utilizatorii isi pot notifica prietenii daca sunt pusi in fata unei situatii de urgenta.
Prin BSafe nu doar ca iti poti anunta prietenii ca ai ajuns la destinatie in siguranta dar poti distribui informatii despre locul in care te afli, cu alti utilizatori din retea. Aplicatia are de asemenea un buton de SOS care se declanseaza singur, trimitand pozitia ta geografica exacta catre Gardienii pe care-i desemnezi sa primeasca aceasta notificare.
Dedicate de data asta sigurantei femeilor ce locuiesc in zone periculoase sunt si aplicatiile Clique 180, lansata in Brazilia, pentru a incerca rezolvarea problemelor crimelor violente, sau Safecity, lansat in India pentru ca femeile abuzate in public sa-si poata impartasi povestea.
Cu ajutorul tehnologiei, viitorul oraselor pare sa fie croit pentru binele cetatenilor, asa ca nu ramane decat ca autoritatile sa se implice corespunzator in promovarea acestor inovatii si ca publicul sa imbratiseze schimbarile cu interes si curiozitate.
Surse foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si