In urma cu mai multi ani, WhatsApp a implementat criptarea end-to-end pentru toate conversatiile. Vestea a fost intampinata cu bucurie de toti utilizatorii platformei, multi considerand acest lucru un pas inainte in directia protejarii vietii private a oamenilor. Lucrurile sunt insa ceva mai delicate decat atat, autoritatile considerand ca asemenea platforme ar putea fi folosite si de infractori tocmai datorita acestei criptari a mesajelor.
In acest context, mai multe tari europene, printre care si Romania, au anuntat ca isi doresc o modalitate facila prin care sa aiba acces la mesajele criptate atunci cand situatia o cere. La nivelul blocului comunitar european exista deja o initiativa in acest sens, un formular care cere slabirea metodelor de criptare fiind deja semnat de reprezentantii a 20 de tari europene. Bineinteles, nu numai aplicatia WhatsApp este vizata de acest lucru, ci toate aplicatiile de mesagerie care au implementat de-a lungul timpului aceasta criptare end-to-end a mesajelor.
Asa cum spuneam si mai devreme, subiectul este unul delicat si va naste, fara doar si poate, multe controverse. Mai mult ca sigur, parerile se vor dovedi a fi impartite, existand argumente serioase in fiecare dintre tabere. Cert este insa ca Romania este una dintre tarile care isi doreste o slabire a metodelor de criptare atunci cand vine vorba despre mesajele trimise prin intermediul aplicatiilor de mesagerie. Spania este o alta voce puternica care sustine nu numai slabirea metodelor de criptare, ci interzicerea criptarii end-to-end la nivel european.
Intrebati despre pozitia pe care o au pe aceasta tema, autoritatile din Romania au sustinut ca initiativa pe care au semnat-o nu ar trebui interpretata ca fiind o interzicere sau o slabire a criptarii in sine. In acelasi timp, reprezentantii de la Bucuresti au sustinut ca isi doresc ca “practica criptarii end-to-end sa nu devina un refugiu pentru indivizii cu intentii malefice”.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si