Comisia Europeana propune cel mai ambitios program de finantare a cercetarii si inovarii in UE
investitii inovatieinvestitii uebani uefonduri ue
Comisia Europeana a reinnoit, astazi, initiativa "Calea catre excelenta", pentru a continua sa ofere sprijin adaptat si expertiza regiunilor ramase in urma in ceea ce priveste inovarea.
Initiativa va ajuta regiunile sa-si conceapa, sa-si actualizeze si sa-si ajusteze strategiile de specializare inteligenta, adica strategiile lor regionale de inovare bazate pe domenii de nisa in care detin atuuri concurentiale - inainte de inceperea perioadei bugetare 2021-2027.
Initiativa va ajuta regiunile sa identifice resursele UE adecvate pentru finantarea proiectelor inovatoare si sa se asocieze cu alte regiuni care detin atuuri similare pentru a crea clustere de inovare.
Alaturi de propunerile Comisiei privind viitoarea politica de coeziune si de noul program Orizont Europa si in conformitate cu noua agenda pentru cercetare si inovare a Comisiei, initiativa Calea catre excelenta este o alta modalitate prin care Comisia ajuta regiunile Europei sa se pregateasca pentru viitor, cu strategii de inovare solide sprijinite de fondurile UE in urmatorul buget pe termen lung al Uniunii pentru perioada 2021-2027.
Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a spus ca a fost propus "cel mai ambitios program de finantare a cercetarii si inovarii in UE, de pana acum, Orizont Europa, cu un buget de 100 de miliarde euro pentru perioada 2021-2027".
"Aceasta inseamna, totodata, ca regiunile vor avea mai multe posibilitati de a-si exploata la maximum potentialul in materie de cercetare si inovare. Calea catre excelenta le va ajuta sa combine surse de finantare din partea UE pentru a sprijini proiecte inovatoare", a declarat Moedas.
Initiativa, coordonata de Centrul Comun de Cercetare, va oferi regiunilor patru forme de sprijin principale:
Expertii Comisiei si expertii externi vor ajuta regiunile sa identifice domeniile unde se pot aduce imbunatatiri in cadrul strategiilor lor de specializare inteligenta, in cadrul sistemelor lor regionale de inovare (calitatea cercetarii publice, legaturi eficiente intre intreprinderi si centrele de cercetare si medii favorabile intreprinderilor) si in modul in care coopereaza cu alte regiuni in domeniul cercetarii si al inovarii.
Totodata, expertii vor ajuta regiunile sa profite de toate sursele potentiale de finantare, cum ar fi Orizont Europa, Europa digitala si fondurile politicii de coeziune, si sa le combine datorita noilor oportunitati pentru crearea de sinergii oferite de propunerile Comisiei privind fondurile UE in perioada 2021-2027.
Centrul Comun de Cercetare va contribui la identificarea si remedierea blocajelor regionale specifice care frâneaza inovarea, cum ar fi lipsa de interactiune dintre mediile de afaceri locale si mediul academic sau participarea redusa in cadrul actualului program Orizont 2020.
De asemenea, Centrul Comun de Cercetare va crea oportunitati de colaborare in retea si va organiza ateliere de lucru, oferindu-le reprezentantilor regiunilor posibilitatea de a se intâlni si de a efectua schimburi de bune practici in domeniul dezvoltarii strategiilor regionale de inovare.
Initiativa reinnoita va incepe in aceasta vara si va dura 2 ani. Regiunile isi pot exprima interesul si pot participa prin intermediul platformei de specializare inteligenta.
Initiativa Calea catre excelenta a fost lansata in 2014, in parteneriat cu Parlamentul European, in momentul in care specializarea inteligenta a devenit o cerinta in conformitate cu normele politicii de coeziune.
Ea a fost reinnoita in fiecare an, prin diferite programe si prioritati de lucru. Pentru perioada 2018-2019, initiativa se concentreaza pe pregatirea urmatorului buget pe termen lung al UE, pe baza metodei actiunilor-pilot in materie de specializare inteligenta din 2017.
Initiativa are un buget de 3 milioane de euro pentru acesti doi ani, pus la dispozitie de Parlamentul European.
Sursa foto: pixabay.com