Cinci mituri despre Inteligenta artificiala si de ce nu trebuie sa ne temem de tehnologie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cinci mituri despre Inteligenta artificiala si de ce nu trebuie sa ne temem de tehnologie
Cinci mituri despre Inteligenta artificiala si de ce nu trebuie sa ne temem de tehnologie
de Redactia Manager la 25 Mai. 2021
Urmareste-ne pe Google News
tehnologiedezvoltareautomatizareinteligenta artificialaafaceri

Lumea de astazi este influentata de avansul tehnologic, iar noua revolutie nu mai este una industriala, ci una care tine de sisteme ce pot lua decizii in mod autonom si coordona milioane de informatii in acelasi timp cu ajutorul inteligentei artificiale. Cu toate acestea, raman numeroase mituri despre AI. Iata cateva dintre ele si de ce nu sunt adevarate.


Inteligenta artificiala este o tehnologie dezvoltata in ultimii zeci de ani prin care liniile de cod scrise de catre programatori pot fi integrate in diferite sisteme pentru a ajuta la luarea de decizii si predictii. Fie ca vorbim de servicii online comerciale care ne invata comportamentul si ne ofera recomandari, fie ca ne uitam inspre industrii care pot astazi analiza milioane de date prin intermediul programelor ce iau decizii mai bune.


Competitivitatea statelor nu se va mai masura in viitor in numarul de fabrici sau de produse fizice create, ci si prin potentialul de implementare a tehnologiei. Inteligenta artificiala influenteaza economia, iar orice tara care doreste sa se pastreze in top va trebui sa investeasca in aceasta.


Astfel, specialistii spun ca Inteligenta artificiala este astazi motorul productivitatii si cresterii economice sanatoase. Conform unui studiu al Comisiei Europene, Inteligenta artificiala ar putea aduce o dublare a ratelor de crestere ale economiei pana in 2035.

Un studiu Google realizat in 2020 arata ca impactul AI asupra IMM-urilor din Romania este de 40 de miliarde de euro, iar cele mai importante industrii influentate sunt productia de baza, comertul cu ridicata si amanuntul, dar si constructiile.


„AI creeaza noi oportunitati si imbunatateste viata tuturor. Credem ca beneficiile Inteligentei artificiale vor avea cel mai mare impact atunci cand toata lumea le va putea accesa. Prin urmare, ne-am angajat sa ne asiguram ca AI este disponibil pentru toata lumea si ca utlizatorii, programatorii, antreprenorii si companiile ii pot accesa beneficiile”, spune Dan Oros, Head of Marketing la Google Romania.


Daniel Metz, Membru al Board-ului NTT DATA Romania si fost CEO al companiei mentioneaza, de asemenea, ca „transformarea digitala nu este o masura administrativa luata de autoritati, ci este o sansa pentru noi, pentru economie, pentru societate, pentru administratie. Este o sansa de a face lucrurile mai bine, de a eficientiza semnificativ si de a implica resursa umana existenta in acele zone care genereaza valoare adaugata spre lumea digitala, spre Inteligenta artificiala, spre automatizare si robotizare”.


Pentru ca aceste cifre sa devina realitate e nevoie sa trecem peste ideea ca Inteligenta artificiala e periculoasa. Iata cinci mituri despre aceasta.

Inteligenta artificiala va inlocui foarte multe joburi


Cea mai mare frica atunci cand vorbim despre Inteligenta artificiala este cea legata de joburile actuale. Inteligenta artificiala (IA) permite afacerilor sa ia decizii mai corecte. Capabilitatile acesteia nu vor elimina implicarea oamenilor, conform Gartner, ci le va limita cantitatea de munca la zona de observatie si analiza. Practic, nu vom avea joburi eliminate in totalitate, ci recalificare profesionala inspre o zona care sa implice finalul muncii repetitive pentru oameni si mai multa creativitate.


Conform unui studiu realizat de ManpowerGroup, 87% din companii intentioneaza sa-si creasca numarul de angajati tocmai datorita automatizarii. Motivul e ca productivitatea si profitabilitatea companiilor cresc, iar angajatii vor putea aduce skilluri precum empatia, creativitatea si afinitatea lor pentru a descoperi noi lucruri. De altfel, conform unui studiu World Economic Forum, 80% din angajatii actuali considera ca munca lor nu poate fi inlocuita de o masina.


Astfel, IA va putea inlocui parti repetitive ale unor joburi si va lasa angajatii sa se concentreze pe dezvoltarea de noi solutii si directii pentru afacere.

Nu toate companiile au nevoie de Inteligenta artificiala


Intr-adevar, nu toate domeniile de activitate au nevoie stringenta de Inteligenta artificiala in acest moment, dar beneficiile sunt deja pe scara larga. specialistii spun ca orice organizatie ar trebui sa analizeze impactul implementarii de solutii digitale.


Vorbind despre domeniul bancar, de exemplu, Sergiu Negut, cofondator al startup-ului romanesc Fintech OS a spus: „Cred ca am trecut de etapa in care bancile aveau un program de digital transformation in care credeau ca exista un inceput si un sfarsit. E foarte clar ca digital transformation e un continuum fara final in care la fiecare iteratie tu produci noi aplicatii, noi solutii, mai integrate, mai aproape de clienti, care respecta noi reglementari. Nimic nu e final”.


Un studiu arata ca 55% din organizatii sunt reticente in a investi in IA, iar multe dintre companiile intervievate vor sa aiba o abordare precauta. Desi rezilienta in fata noilor tehnologii nu e un lucru nou, intarzierea adoptarii de solutii IA in organizatii ar putea duce la productivitate scazuta in timp. Conform lui Beatriz Sanz Saiz, EY Global Consulting Data and Analytics Leader, „Viitorul e al platformelor, iar Inteligenta artificiala va da sens datelor”. De altfel, Gartner arata ca 69% din munca unui manager poate fi automatizata de sisteme digitale.

Inteligenta artificiala nu ia decizii singura


Un mit alimentat de modul in care sunt ilustrate stirile despre Inteligenta artificiala e cel ca aceasta poate lua decizii de una singura. Majoritatea articolelor despre IA sunt ilustrate cu tot felul de roboti umanoizi. Din fericire, acest lucru nu este adevarat. Inteligenta artificiala nu e nimic mai mult decat cod de programare scris foarte bine si care este integrat in sisteme deja existente.


inteligenta artificiala nu poate lua decizii de una singura daca nu are date si poate fi programata pentru a raspunde in fata unor operatori umani. Un sistem ce foloseste machine learning poate invata din date, le poate analiza mai rapid decat un om si poate recomanda solutii. Cu toate acestea, in lipsa datelor, o inteligenta artificiala nu poate face acest lucru. astfel, pe termen lung, creatorii sistemelor de inteligenta artificiala vor fi responsabili de toate deciziile pe care le iau sistemele automatizate.

Inteligenta artificiala nu poate fi reglementata


Inspirati de istoria timpurie a internetului, unii oameni au declarat ca Inteligenta artificiala nu poate fi reglementata. Nimic mai fals. De altfel, nu mai departe de luna aprilie 2021, Comisia Europeana a elaborat un set de reglementari care spun unde si cum poate fi folosita Inteligenta artificiala, pentru a evita abuzurile.


„Utilizarea Inteligentei artificiale in scopul supravegherii nediferentiate a persoanelor ar trebui sa fie interzisa atunci cand este folosita in mod generalizat la toate persoanele, fara diferentiere”, se arata in documentul Comisiei care precizeaza ca sunt posibile exceptii din motive ce tin de securitatea publica.


Amenzi ar putea fi impuse pentru conceperea si vanzarea de aplicatii interzise pentru Inteligenta artificiala, furnizarea de informatii false catre autoritati sau refuzul de a coopera cu autoritatile.

Inteligenta artificiala este obiectiva


Un alt mit al Inteligentei artificiale e ca sistemele acestea vor putea elimina din subiectivitatea umana. Cu toate acestea, pentru ca sistemele sunt construite de catre oameni, ele nu sunt in totalitate obiective. Acest lucru se numeste AI bias si se refera la modelele de invatare pe care le foloseste un sistem digital. Cel mai simplu exemplu privind aceasta problema care inca isi cauta rezolvarea e faptul ca Inteligenta artificiala recunoaste mai bine persoane caucaziene decat persoane afro-americane in imagini. Un program de inteligenta artificiala construit pentru a reface imagini pixelate a transformat o imagine pixelata cu Barack Obama, fostul presedinte al statelor Unite, intr-o poza cu o persoana caucaziana.


IA va putea lua decizii mai rapid si mai bine decat oamenii, dar daca va fi calibrata corespunzator si obiectiv. Daca aceasta pleaca de la un set de date fals va ajunge la o concluzie falsa sau subiectiva.


„Inteligenta artificiala e buna in a descrie lumea asa cum este astazi, cu toate aspectele ei subiective, dar nu stie cum va fi lumea in viitor”, a spus Joanne Chen, partener la Foundation Capital in 2018. Iar acest lucru este adevarat. Fara datele de la care sa plece, Inteligenta artificiala nu are cum sa ia decizii corecte.


Sursa foto: shutterstock/ Blue Planet Studio

Ultimele NOUTATI

Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!

today21 Nov. 2024
Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor
Casa si gradina

Cum sa platesti facturi mai mici la caldura in iarna lui 2024, daca ai centrala termica pe gaz: trucul instalatorilor

today21 Nov. 2024
Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate
Life Style

Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate

today21 Nov. 2024
ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA
Business

ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA

today21 Nov. 2024
Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
Imobiliare

Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!

today21 Nov. 2024
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Financiar-Bancar

In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa

today21 Nov. 2024
Obligatii noi pentru contribuabilii mici: depunerea Declaratiei D406 SAF-T devine obligatorie din 1 ianuarie 2025
Economie

Obligatii noi pentru contribuabilii mici: depunerea Declaratiei D406 SAF-T devine obligatorie din 1 ianuarie 2025

today21 Nov. 2024
Romania se intoarce in anii '90? Statul scuteste crypto de impozite, dar ar planui cresteri de impozite pe munca si TVA
Ultimele stiri economice

Romania se intoarce in anii '90? Statul scuteste crypto de impozite, dar ar planui cresteri de impozite pe munca si TVA

today21 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate
Life Style

Noi reglementari: cum se colecteaza medicamente expirate

today21 Nov. 2024
ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA
Business

ZONE ECONOMICE SPECIALE IN INDIA: CATALIZATORI PENTRU CRESTEREA ECONOMICA SI COMPETITIVITATEA GLOBALA

today21 Nov. 2024
Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!
Imobiliare

Cutremur pe piata imobiliara din cel mai bogat oras al tarii. Apartamentele devin mai scumpe si mai greu de gasit!

today21 Nov. 2024
In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
Financiar-Bancar

In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa

today21 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x