Care ar putea fi tehnologiile anului 2023
tehnologiile anului 2023inteligenta artificiala
Anul 2022 a continuat trendul post-pandemic de dezvoltare continua a tehnologiilor care inlesnesc comunicarea si lucrul la distanta, insa ne putem astepta ca 2023 sa schimbe putin acest focus. Astfel, tehnologiile care incurajeaza regimul work-from-home sau work-from-anywhere ar urma sa isi piarda putin din popularitate, in timp ce tehnologiile populare inainte de pandemie ar putea sa revina in prim-plan.
Metaverse-ul si tehnologia 5G, in scadere
Meta a anuntat deja ca 20% din investitiile sale din urmatorul an se vor duce exclusiv in directia metaverse-ului, tehnologie pe care compania incearca sa o impinga de la spate si sa o popularizeze de ceva timp. Succesul sau depinde insa de o baza de utilizatori care este momentan mult prea scazuta ca sa conteze si sa reprezinte o forta de convingere a maselor de a adopta aceasta tehnologie si de a „intra” in metaverse. Cele mai mari platforme, evaluate la peste 1 miliard de dolari, Decentraland si The Sandbox, numarau sub 1000 de utilizatori activi zilnic, conform datelor DappRadar, si chiar si cifrele oferite de platformele respective pentru a dezminti informatiile s-au dovedit a fi mult prea mici pentru a fi relevante si a numi conceptul de metaverse o tehnologie emergenta. Deci sansele ca metaverse-ul sa fie una dintre tehnologiile anului 2023 sunt destul de reduse.
O alta tehnologie care pare sa isi fi pierdut din avantul pe care il avea este cea a conectivitatii 5G. Daca in urma cu cativa ani companiile se intreceau in promisiuni cu privire la lucrurile pe care le vom putea face odata ce tehnologia 5G este implementata la nivel mare, in 2022 discutiile pe aceasta tema pare ca au incetinit. Tergiversarile cu privire la licitatia 5G si modul lent de actualizare a tehnologiei, alaturi de inconstanta sa in anumite momente (viteze de descarcare mai slabe uneori decat pe 4G sau foarte variabile pe distante scurte) au afectat imaginea pe care o aveau multi despre ce inseamna conectivitate 5G si ce ne va permite aceasta. Asadar, nici tehnologia 5G nu pare sa fie pe o panta ascendenta in 2023.
Tehnologiile anului 2023
Una dintre tehnologiile care cu siguranta vor avea un cuvant de spus in 2023 este inteligenta artificiala. Trend-ul de crestere pe care se afla AI-ul va continua si vom vedea importanta sa crescand in ceea ce priveste activitatile noastre de zi cu zi. Deja s-a strecurat in viata noastra prin telefoane, device-uri din game de smart home sau, mai nou, aplicatii precum LensaAI sau DawnAI, care realizeaza avatare futuriste cu fetele noastre, iar 2023 va reprezenta un nou an in care inteligenta artificiala isi va face simtita prezenta.
Daniel Metz, Presedinte al Consiliului de Administratie NTT DATA Romania, spunea intr-un interviu acordat Ziua de Cluj, ca „Inteligenta artificiala ne va aduce, pe langa smartphone-ul indispensabil azi, Smart Car-ul de maine, pe care-l vom conduce intr-un Smart City. Nu sunt extrase dintr-un scenariu de film, ci previziunile pe care le fac reprezentantii companiilor IT, al caror rol in configurarea viitorului e tot mai activ.” Inteligenta artificiala nu se va opri doar aici, ci va ajuta si in imbunatatirea proceselor din fabrici sau din magazine, oferind experiente mai simple pentru lucratori si clienti.
O alta zona in care ne putem arunca privirea curioasa in 2023 este cea a tehnologiei verzi, regenerabile, in care companiile se intrec deja de ani buni, incercand sa obtina realizari care sa asigure un viitor resurselor planetei. De cele mai multe ori, realizarile tehnologice majore au aparut in urma unor nevoi acute, iar criza energiei pe care o traversam ar putea fi principalul element motivator al unor noi descoperiri in domeniul energiei regenerabile. Discutiile despre combustibilul bazat pe hidrogen, incercarea de a gasi metode de reducere sau eliminare a gazelor de sera si initiativele de decentralizare a energiei vor continua in 2023. Si marile companii au intrat in aceasta cursa, gigantii europeni din enegie Shell si RWE anuntand ca vor crea prima conducta „verde” majora in Marea Nordului.
Progresul in ceea ce priveste sustenabilitatea se va putea vedea in 2023 si in farfurille noastre, la un nivel pe care il vom putea resimti cu totii. Alternativele de produse din carne bazate pe plante au ajuns in ultimii ani in supermarketuri si inclusiv in unele dintre cele mai mari lanturi de restaurante de tip fast-food din lume, astfel ca ne putem astepta sa le intalnim din ce in ce mai des printre optiunile noastre culinare.
Bineinteles, 2023 va fi un an in care investitiile in securitate cibernetica si orice tine de securizarea comunicatiilor si informatiilor vor fi o prioritate pentru companii si tari. Cadrul global nesigur in care ne aflam face aceste investitii necesare, astfel incat ne putem astepta si la o cerere mult mai mare de angajati in acest domeniu. In Marea Britanie, spre exemplu, exista 14.100 de locuri de munca disponibile in acest sector, conform lui Simon Hepburn, CEO al Consiliului de Securitate Cibernetica din UK, citat de ZDNET. Securitatea cibernetica ramane un sector in continua schimbare, care evolueaza odata cu amenintarile asupra persoanelor si companiilor si care va fi poate mai important ca niciodata in 2023.