Armata americana testeaza un sistem de inteligenta artificiala capabil sa prezica evenimente din viitor
inteligenta artificialaaiarmata suaprezicerea viitoruluitech
Inteligenta artificiala pare sa deschida noi culmi existentiale pentru omenire, pe masura ce o exploram. Cel mai recent plan al armatei americane este demn de filmele SF.
Armata SUA testeaza o retea experimentala de
inteligenta artificiala (AI) care are sarcina de a identifica probabile evenimente viitoare demne de o atentie mai mare si cu cateva zile inainte ca acestea sa aiba loc.
Seria de teste poarta denumirea de Global Information Dominance Experiments (GIDE) si combina date dintr-o mare varietate de surse, inclusiv imagini prin satelit, rapoarte de informatii, senzori in teren, radar si multe altele.
Computarea in cloud joaca, de asemenea, un rol important in aceasta configurare, asigurandu-se ca bucati mari de date colectate din intreaga lume pot fi procesate eficient si apoi accesate de catre oficialii si agentiile militare care au nevoie de ele.
"GIDE, Global Information Dominance Experiments, intruchipeaza o schimbare fundamentala in modul in care folosim informatiile si datele pentru a spori spatiul decizional pentru lideri de la nivelul tactic la nivelul strategic - nu numai liderii militari, ci [acesta] ofera, de asemenea, oportunitati pentru liderii nostri civili", a explicat saptamana trecuta generalul fortelor aeriene americane Glen D. VanHerck intr-un briefing de presa.
Ideea este sa anticipam miscarile altor natiuni cu mult timp inainte, ceea ce inseamna ca pot fi puse in aplicare masuri de descurajare si masuri de precautie inainte de inceperea luptelor sau inainte ca ostilitatile sa aiba sansa de a lua amploare.
Daca se fac pregatiri pentru ca un submarin sa paraseasca portul, de exemplu, este destul de evident ca se indreapta spre mare. Unde inteligenta artificiala (AI) ajuta cu adevarat este LA folosirea invatarii automate pentru a identifica si culege toate aceste informatii mult mai repede decat o pot face oamenii.
Intram in era superioritatii decizionale
"Datele exista", a spus VanHerck.
"Ceea ce facem este sa punem aceste date la dispozitie, sa le facem disponibile si sa le impartasim intr-un cloud unde invatarea automata si inteligenta artificiala le privesc. Si le proceseaza foarte repede si le furnizeaza factorilor de decizie, ceea ce eu numesc superioritate decizionala".