Aplicatie online pentru completarea si depunerea Declaratiei Unice, SIMPLU si RAPID
calculatorvenituri.rodeclaratia unica 2019completare declaratie unicadepunere declaratie unicataxe impozite 2019fiscamenzi fiscanaf
La inceputul acestei saptamani a fost lansata o aplicatie online, gratuita, prin care contribuabilii sa isi completeze Declaratia Unica si sa isi calculeze impozitele datorate statului din activitati independente. Astfel, noua sarcina de a-si calcula singuri impozitele pe veniturile va fi mult simplificata pentru romani, iar procesul de depunere al Declaratiei Unice va fi foarte facil de efectuat, intr-un timp scurt, si cu siguranta ca datele depuse la Fisc sunt cele corecte.
Platfoma CalculatorVenituri.ro este un calculator gratuit de salarii, ce faciliteaza calculatii rapide de la brut la net si de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscala, mandate de director, administrator, conventii civile, drepturi de autor si PFA.
"Aplicatia noastra ii ghideaza pas cu pas pe toti cei care trebuie sa depuna declaratia pentru evidentierea veniturilor din activitati extrasalariale. In functie de tipul de activitate derulata de contribuabil, pe baza venitului brut, aplicatia ii ‘populeaza’ declaratia cu valoarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate, daca este cazul”, a declarat Mihaela Colesnic, manager de produs pentru CalculatorVenituri.ro.
Din 2018, Fiscul nu mai emite si nu le mai trimite contribuabililor decizii de impunere pentru veniturile din activitati independente si merge pe autoimpunere pentru persoanele fizice, exact asa cum face si pentru persoanele juridice. Astfel, pana la data de 15 martie 2019, contribuabilii vor avea de completat si calculat impozitul si contributiile sociale si de depus declaratia pentru veniturile din anul 2018 si estimarea de venituri pentru anul 2019.
"Responsabilitatea calcularii impozitelor si depunerii revine integral contribuabililor cu venituri din activitati extrasalariale. Ulterior, acestia pot fi controlati de inspectorii fiscali daca au platit corect sau nu impozitele. Autoimpunerea persoanelor fizice este un proces nou, care presupune cunoasterea legislatiei fiscale”, a explicat Mihaela Colesnic.
Pe CalculatorVenituri.ro, exista o sectiune speciala numita Declaratia Unica, unde contribuabilii isi pot incarca datele pentru a primi in mod gratuit o declaratie pe an, cu toate veniturile si impozitele calculate automat.
In Romania, estimarile actuale arata ca sunt circa 960.000 de persoane care obtin venituri din activitati independente, acestea activand sub diferite forme, fie ca sunt PFA (Persoana Fizica Autorizata), actionari in diverse companii cu profit si dividende, II (Intreprindere Individuala), IF (Intreprindere Familiala), PFI (Persoane Fizice Independente), fie ca activeaza in domeniul profesiilor liberale.