Bineinteles, noua tehnologie 5G ar urma sa ne simplifice si noua in mod direct viata, in perioada imediat urmatoare. Spre exemplu, viteza de internet va fi de aproape zece ori mai rapida decat este in prezent cu tehnologia 4G. Daca in zilele noastre mai vorbim de lag uneori, atunci cand conexiunea la internet pare sa nu mai ajute dispozitivul nostru sa functioneze asa cum ar trebui, odata cu noul standard 5G aceasta problema va disparea odata pentru totdeauna.
Tehnologia 5G nu va functiona insa doar pe telefonul mobil, ci si pe alte dispozitive inteligente din casele noastre precum un bec inteligent, un termostat, o boxa sau cine stie ce alta telecomanda sau aparat.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat miercuri in consultare publica noua Strategie Nationala pentru Implementarea Tehnologiilor 5G in Romania. Daca ne uitam pe calendarul de actiuni pe care cei de la ANCOM ni l-au propus, vom observa ca licitatia pentru acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvente vizate pentru furnizarea de comunicatii fixe si mobile asociate tehnologiei 5G ar urma sa se finalizeze pana la sfarsitul anului urmator, la data de 15 decembrie.
La conducerea ANCOM se regaseste la ora actuala Sorin Grindeanu, fost prim-ministru in cadrul guvernarii PSD - ALDE. Grindeanu a oferit ieri si primele declaratii pe aceasta tema, anuntand ca obiectivul ANCOM este acela de a lansa serviciile 5G in anul 2020. Grindeanu nu s-a putut abtine cand a adus aminte de acest an, mentionand ca era sa zica din greseala “20 20”, aluzie la greseala de exprimare a Vioricai Dancila.
In continuare, Sorin Grindeanu a spus ca obiectivul este ca serviciile 5G sa fie lansate pana in anul 2020 in marile centre urbane ale tarii, urmand ca pana in anul 2025 sa fie lansate in toate centrle urbane din tara, precum si pe legaturile dintre acestea. In categoria acestor legaturi ar urma sa intre autostrazile, drumurile publice si caile ferate.
Sorin Grindeanu a explicat in cadrul declaratiilor date ieri ca acest nou tip de conectivitate si tehnologie va provoca cresteri de activitate in toate sectoarele economice, aducand astfel un plus de prosperitate si noi locuri de munca.
Conform estimarilor facute de Comisia Europeana, implementarea tehnologiilor 5G va aduce beneficii economiei noastre, de 4.7 miliarde de euro. In aceste conditii, lansarea tehnologiei 5G in tara noastra va crea si peste 250.000 de noi locuri de munca.
Presedintele ANCOM nu uita sa mentioneze nici investitiile care vor trebui facute in tot acest proces de implementare a tehnologiilor 5G. Uniunea Europeana estimeaza un necesar de investitii de 56 - 58 miliarde de euro, la nivelul anului 2025.
Romania va avea nevoie de investitii in valoare de 2.3 miliarde de euro. In acelasi timp, Grindeanu da asigurari ca si profiturile vor fi in cele din urma mult mai mari decat in prezent.
Citeste si: Klaus-Heiner Lehne, Curtea Europeana de Conturi: Desi au 30 mld. euro la dispozitie, autoritatile romane au lansat foarte putine proiecte noi
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si