600.000 de romani isi vor pierde slujba in urmatorii 10 ani, din cauza robotilor si inteligentei artificiale
digitalizareinteligenta artificialarobotiinfrastructura itit
In urmatorii 10 ani, Romania va fi in plin proces de tehnologizare. Potrivit unui studiu recent, 600.000 de romani vor ramane fara loc de munca pana in 2029, fiindca acesta va fi inlocuit de masinarii care le vor prelua atributiile in totalitate.
Potrivit celor de la PriceWaterhouseCoopers, 600.000 de romani care lucreaza acum in diverse domenii de activitate, vor ramane fara job in urmatorul deceniu, ca urmare a dezvoltarii tehnologice si introducerii inteligentei artificiale si robotilor in tot mai multe sectoare din piata muncii.
Cele mai mari sanse de a-si pierde locurile de munca sunt romanii care desfasoara activitati automatizate. Spre exemplu, angajatii din productie, transport, constructii sau cei din agricultura sunt cei mai expusi acestei "revolutii" a inteligentei artificiale. Din nefericire, acestea sunt si cele mai dezvoltate sectoare ale Romaniei, care au cei mai multi angajati. Astfel ca, urmatorul deceniu ne-ar putea aduce o schimbare totala a pietei muncii din Romania, practic o inversare a raportului de putere dintre roboti si oameni, pe aceste sectoare, cel putin.
La polul opus, cu cele mai mici sanse de a-si pierde slujba in fata unei masinarii, se afla persoanele care lureaza in domenii creative, ce presupun emotie, imaginatie, "amprenta umana". Spre exemplu, artistii, profesorii sau scriitorii au cele mai mici sanse de a le fi "furat" jobul de un robot.
Desigur ca pare ingrijorator ca 600.000 de locuri de munca vor fi ocupate de inteligenta artificiala, insa specialistii care au intocmit analiza spun ca nu avem de ce sa ne facem griji, fiindca, pe masura ce robotii ocupa un sector al muncii, oamenilor li se vor deschide oportunitati catre zone noi, ale caror sarcini robotii nu le pot indeplini, cel putin, nu in viitorul pe temen mediu si lung.
Insa aceasta deschidere presupune adaptare. Or, subliniaza specialistii, vor putea sa se mentina pe piata muncii, in activitate, doar cei care au capacitatea de a se reinventa, de a se adapta si de a accepta schimbarea.
Peste 325.000 de locuri de munca vor fi create in domenii precum sanatate, invatamant, financiar, pana in anul 2029.
Cele mai multe in sanatate, unde cresterea e de peste 20%. Apoi in educatie si formare, un plus 17 procente. Domeniile financiar si HoReCa, adica hoteluri si restaurante vor fi si ele “de viitor”.
La polul opus, sunt in pericol de transformare sau eliminare peste 275.000 de locuri de munca mai ales in agricultura si productie sau utilitati.
Vorbind despre tehnologizarea sociala si industriala, Horacio Pena, Tax Consulting Innovation&Digitization Leader al PwC US, spune ca joburile "de viitor" sunt "in primul rand cele care presupun o “amprenta umana”. Vorbim despre consilieri, mediatori, povestitori. Vom avea nevoie de mai multi oameni care sa inteleaga datele, tehnologia, va fi nevoie de multi care sa priceapa tehnologia, dar poate cel mai important este “user case”. Ce este acela? Un om care interpreteaza toate acestea si apoi spune povestea, cum folosesc tehnologia, cum o aplic. Asa ca acest tip de aptitudini vor fi foarte, foarte importante".
La nivel mondial, 20 de milioane de angajati ar putea fi
inlocuiti de roboti in urmatorii 11 ani, potrivit unui studiu publicat luna trecuta de Oxford Economics.
Expertii estimeaza ca economia globala ar putea genera pana la 5.000 de miliarde de dolari pana in 2030 ca urmare a cresterii productivitatii datorita robotizarii.
Specialistii in tehnologie au inventat un calculator care estimeaza sansele pe care le are un angajat de a ramane fara job din cauza digitalizarii. Poti sa iti calculezi si tu sansele
aici