Samplingul - metoda de promovare a vanzarilor
Pentru ca un potential client sa devina client al unei firme, trebuie sa isi asume
un anumit risc in cazul in care se decide sa cumpere un produs al firmei respective.
Multe
firme
care produc si comercializeaza bauturi alcoolice produc sticle de 500 ml, de 750 ml sau de 1 l, insa si sticle de 50 ml, care pot fi achizitionate de cei care doresc sa incerce produsul respectiv.
Sfatul
nostru
Folositi ca metoda de promovare a vanzarilor samplingul atunci cand produsele dumneavoastra au un avantaj concurential bine definit, care poate fi demonstrat, in raport cu produsele de substitutie oferite de firmele concurente sau atunci cand beneficiile si caracteristicile produselor sunt greu de demonstrat prin advertising.
Samplingul se dovedeste a fi o metoda ineficienta de promovare a vanzarilor produselor care se adreseaza unui segment mic de consumatori (ex.: produsele de lux). In cazul acestora, metoda este eficienta atunci cand are loc la targuri, expozitii sau alte evenimente specializate, puternic mediatizate, unde vor veni multi dintre cei interesati in achizitionarea a astfel de produse.
Anual, intr-un anumit oras, are loc o expozitie de autoturisme prototip produse de cele mai mari firme din domeniu. La expozitia respectiva, vor veni vizitatori diversi. Cei mai multi nu isi pot permite sa achizitioneze un astfel de autoturism, insa vor fi si persoane care pot face o astfel de achizitie. La finalul evenimentului, celor interesati in a achizitiona un autoturism li se ofera posibilitatea sa il testeze.
Daca expozantii ar fi oferit posibilitatea oricarui vizitator sa testeze autoturismele expuse, ce ar fi castigat?
Poate numai un plus de imagine, dar in cazul firmelor participante la eveniment, imaginea era deja consacrata. Samplingul este eficient numai daca potentialii cumparatori testeaza produsul, ci nu cei care nu pot achizitiona produsul respectiv. Desigur, se poate ca o anumita firma sa ofere un produs gratuit consumatorilor sai numai pentru a-i fideliza si pentru a creste vanzarile altor produse ale sale, dar in acest caz nu mai poate fi vorba de sampling.
In general, samplingul este folosit cu succes in cazul produselor noi sau al produselor imbogatite, care ofera unele avantaje in plus consumatorilor in comparatie cu cele pe care le inlocuiesc pe piata. Metoda nu se preteaza in cazul produselor vechi, aparute in urma cu mult timp, decat daca producatorul sau distribuitorul intra pe o piata noua, neexploatata in trecut.
Firma X produce si comecializeaza batoane de ciocolata. Pana in prezent, firma a actionat pe pietele din Europa de Vest si din Europa Centrala, acum extinzandu-se si in Asia. In acest caz, metoda samplingului pentru castigarea clientilor din Asia este recomandata, in ciuda faptului ca in Europa produsele firmei X sunt foarte cunoscute, aparand in urma cu mai mult de zece ani si bucurandu-se de o popularitate mare in randul consumatorilor.
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea:
Tehnici de vanzari
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si