STUDIU: In Ungaria si Romania aproape ca imparti salariul cu statul
romaniastatangajattaxeimpoziteungariafinanciarfinantestudiu
Circula o vorba din batrani ca de moarte si de taxe nu scapi, orice ai face. Iar in Ungaria si Romania proverbul se aplica la sange. In Europa de Sud-Est, primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatului sunt Ungaria (60,82%), Romania (42,57%) si Polonia (41,40%), conform unui studiu Accace.
Ungaria este tara din Europa de Sud-Est in care atat angajatorul, cat si angajatul platesc cele mai mari taxe catre stat aferente contractului de munca, acestea depasind, in medie, cumulat, dublul salariului net.
Aceasta este principala concluzie a studiului
"Nivelul de contributii datorate statului in Europa Centrala si de Est", realizat de catre Accace in lunile noiembrie si decembrie in sase tari din regiune: Romania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Slovacia.
Obiectivul acestui studiu este de a arata unde se afla Romania pe piata muncii, din punctul de vedere al taxelor, in contextul in care la nivelul Uniunii Europene se incearca o coordonare si echilibrare a diferitelor sisteme de munca.
In Romania, ca angajat, aproape 43% din ce castigi dai la stat
Pentru compararea valorii taxelor datorate catre stat in cazul contractelor individuale de munca, in toate tarile analizate, s-a luat in calcul un salariu net de 1.000 de euro.
Raportat la aceasta valoare, Ungaria este tara in care se platesc cele mai mari contributii – pentru un angajat cu salariul net de o mie de euro, costurile totale suportate de angajator (care merg catre stat si catre angajat) sunt de peste 2.000 de euro (207%).
Ungaria este urmata, cu valori apropiate, de catre Romania (182% din salariul net), Cehia (181%) si Slovacia (180%). Un volum substantial mai mic de contributii este platit in cazul Poloniei (168%) si Bulgariei (143%).
Primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatului sunt: Ungaria (60,82%), Romania (42,57%) si Polonia (41,40%), in timp ce primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatorului sunt: Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%).
Principalul element ce poate duce la variatii in procentele mentionate este contributia la fondul de accidente in tari precum Romania, Cehia si Polonia, care au stabilite procentele aferente in functie de codul CAEN al companiilor.
Alte conditii specifice se intalnesc in Bulgaria, unde contributiile sociale pot creste cu pana la 2,5% in cazul persoanelor nascute inainte de 1960, si Ungaria, al carei impozit poate ajunge la 27%.
Intr-un top al tarilor privind numarul total de contributii (angajat si angajator), Romania ocupa primul loc (10), urmata, la egalitate, de Ungaria si Bulgaria (8).
Asigurarile sociale, cea mai mare contributie
In ceea ce priveste tipul celor mai ridicate contributii catre stat, cumulate la nivelul tuturor celor sase tari analizate, primele trei sunt asigurarile sociale platite de catre compania angajatoare, impozitul pe venit, datorat de catre angajat, si asigurarile sociale suportate de asemenea de catre angajat.
In toate tarile, contributiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura exceptie fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat. In Romania, cele mai ridicate contributii pe care un angajator trebuie sa le plateasca sunt asigurarile sociale si sanatatea, iar pentru angajat impozitul pe venit si contributiile sociale.