Senatul: Aviz favorabil proiectului UDMR prin care administratiile locale isi maresc cota repartizata din impozitul pe venit
senatproiect de legeimpozit pe venitbugete localefinante publice
Senatul a acordat luni raport favorabil propunerii legislative, initiate de un grup de parlamentari UDMR, prin care se modifica art.32 si art.33 din Legea nr.273/2006, privind finantele publice locale.
Potrivit reglementarilor propuse, se majoreaza de la 71,5% la 80% cota din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale si care se repartizeaza administratiilor publice locale.
Acelasi proiect de lege prevede ca "din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei institutii administrativ-teritoriale in luna anterioara, cu exceptia impozitelor din venituri din pensii, se aloca lunar, pana cel tarziu la data de 8 a lunii in curs, o cota de 45% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; 12% la bugetul local al judetului; 23% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale a finantelor publice judetene la trezoreria municipiului resedinta de judet, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului".
Initiatorii propunerii legislative sustin in expunerea de motive a actului normativ ca astfel se ofera un grad mai mare de autonomie locala si este sprijinita buna functionare a comunitatilor locale.
"Pentru a fi in masura sa oferim un grad sporit de autonomie locala si sa sprijinim buna functionare a comunitatilor locale, iar autoritatile locale sa poata oferi servicii de calitate, este esential ca acestea sa dispuna de resurse financiare adecvate. Impozitul pe venit este una dintre cele mai importante surse de venituri locale, cu toate acestea, doar o parte din sumele centralizate vor fi returnate de la Bucuresti la bugetul administratiei publice locale. In campania electorala am promis ca vom sustine in Parlament ca resursele locale sa ramana in cat mai mare parte in administrarea comunitatilor locale, iar astfel, primariile sa beneficieze de un grad sporit de autonomie financiara", se arata in expunerea de motive a grupului UDRM din Senat.
Propunerea legislativa pentru modificarea art.32 si art.33 din Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale va intra in dezbaterea plenului Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.