Romania are cea mai redusa pondere din UE a taxelor colectate (27%) in PIB. Daianu: Ar trebuie sa avem o pondere a veniturilor fiscale de peste 31%
romaniataxevenituri fiscaleuedaniel daianugrecia
Letonia si Romania aveau, in 2009, potrivit statisticilor Eurostat, cea mai redusa pondere a taxelor colectate in produsul intern brut (PIB) din Uniunea Europeana (UE).
Ponderea taxelor colectate in PIB a fost in Romania de 27%, iar in Letonia de 26,6%. La polul opus se situeaza Suedia (46,9%) si Danemarca (48,1%).
Profesorul de economie
Daniel Daianu (
foto) subliniaza ca trebuie sa facem diferenta intre povara fiscala, care in Romania se situeaza la media statelor membre UE din zona central-est europeana, si colectarea fiscala. "Cand se uita la aceste procente, unii ar fi tentati sa creada ca avem o povara fiscala redusa. Insa trebuie facuta diferenta intre povara fiscala si colectarea fiscala, la care noi stam foarte prost", a declarat, pentru
Manager.ro, Daniel Daianu.
Daca colectarea taxelor ar functiona cum trebuie, ar trebui sa avem o pondere a veniturilor fiscale in PIB de 31%, spune Daianu: "Daca adaugam si veniturile non-fiscale, precum fondurile europene, si daca agricultura ar fi fiscalizata cum trebuie, am putea sa ajungem la un nivel al veniturilor bugetare de 35% din PIB".
In 2010, PIB-ul Romaniei a fost de circa 116 miliarde de euro. Potrivit calculelor Manager.ro, daca tara ar fi reusit sa atinga o pondere a taxelor colectate de 31% din PIB, asta ar fi insemnat venituri la buget de 35,92 miliarde de euro. In conditiile in care ponderea a fost de 27%, statul a incasat doar 31,32 miliarde de euro, mai putin cu peste 4 miliarde de euro.
In conditiile actuale, cu o colectare fiscala slaba, statul nu are bani pentru investitii si trebuie sa se imprumute de pe pietele externe.
Ce putem face pentru o mai buna colectare a taxelor
Proasta colectare a taxelor poate fi pusa si in relatie cu irosirea banilor publici, potrivit profesorului Daianu. Cauza principala este, bineinteles, ineficienta sistemului public de colectare a taxelor. "Unii angajati ai statului tolereaza evaziunea fiscala. Trebuie introduse pedepse severe pentru cai care o practica si cei care o incurajeaza", potrivit lui Daianu. "Mai mult, trebuie fiscalizata agricultura. Acolo sunt probleme foarte mari", a concluzionat profesorul de economie.
Criza din Grecia are la baza evaziunea fiscala practicata la scara larga
Economia greaca a crescut sustinut dupa intrarea in UE. Sistemul a fost insa afectat de coruptie, birocratie si evaziune fiscala. Dupa 15 ani de cresteri consecutive ale produsului intern brut (PIB), statul a intrat in recesiune in 2009. Deficitul bugetar a atins un nivel record de 15,4%.