Pentru cine este obligatorie depunerea declaratiei in vederea stabilirii CASS
plata casscine plateste cass
Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Codul Fiscal datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit ANAF, contributia se poate plati lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara.
Persoanele respective au obligatia de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia.
De asemenea, plata se poate face la data la care persoane acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara.
De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in aceleasi conditii descrise mai sus.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se face fie lunar, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei, fie la data depunerii declaratiei, in functie de optiunea exercitata de persoana fizica.
Potrivit Articolului 155 din Codul fiscal, alineatul 1, contribuabilii/platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri: a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76; b) venituri din pensii, definite conform art. 99;
c) venituri din activitati independente, definite conform art. 67; d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III , pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9); e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83; f) venituri din investitii, definite conform art. 91; g) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103; h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117; i) indemnizatii de somaj; j) indemnizatii pentru cresterea copilului; k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare; l) indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Pentru veniturile prevazute la alineatul 1, se datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art.60.