O ciudatenie a sistemului de impozitare din S.U.A.
taxarea veniturilor ilegalefiscul american
Ati facut ceva bani din comertul cu droguri? Ati spart o banca? Sau pur si simplu ati luat mita? Atunci veniturile astfel obtinute trebuie declarate la Fisc si taxate ca orice alte venituri.
Pare o bazaconie, dar obligatia aceasta chiar este in vigoare in S.U.A., fiind stipulata limpede in instructiunile Fiscului american (IRS), capitolul 17: „Veniturile din activitati ilegale, cum ar fi cele obtinute din comertul cu droguri, trebuie mentionate in Declaratia 1040, pozitia 21.”
Iar activitati ilegale, pe langa cele mentionate mai sus, sunt si santajul, frauda, prostitutia, spargerile, talhariile, comercializarea de articole interzise (antichitati, fildes, animale salbatice, anumite bauturi) si, desigur, evaziunea fiscala insasi.
Si, pentru ca treaba sa fie completa, aceleasi instructiuni IRS specifica foarte clar ca nicio cheltuiala facuta in scopul desfasurarii respectivei activitati ilegale nu este deductibila (!).
In mod surprinzator insa, exista persoane care chiar declara aceste venituri obtinute in mod ilegal. Este vorba despre infractori care simt ca urmeaza sa fie arestati foarte curand de autoritati si care nu vor sa fie acuzati de doua ori: o data pentru infractiunea initiala si a doua oara pentru evaziune fiscala. (Pana la urma, Al Capone a fost inchis nu pentru crimele savarsite, ci pentru ca nu si-a platit taxele.)
Si-acum, partea cu adevarat frumoasa: persoana care isi declara veniturile ilegale, in vederea taxarii, nu este denuntata automat de IRS catre Politie sau Procuratura. IRS-ul are propriile sale politici de confidentialitate si asta inseamna ca o alta institutie, daca vrea sa aiba acces la declaratia de impunere a unui contribuabil, trebuie sa obtina un ordin judecatoresc in acest sens.
Mai mult chiar, persoana in cauza poate sa completeze declaratia de impunere a veniturilor ilegale fara sa declare exact de unde provin acele venituri (este vorba aici despre celebrul Amendament 5 din Constitutia S.U.A. care spune ca o persoana are dreptul sa nu se auto-incrimineze).
Asa ca, una peste alta, obligatia de declarare a veniturilor ilegale nu este o sperietoare chiar atat de mare pentru infractori. Si, daca ne gandim bine, ea are chiar o logica, pentru ca ar fi absurd sa le ceri cetatenilor onesti sa isi declare toate veniturile, in vederea taxarii, iar hotilor - nu.