Monitorul Oficial a publicat noul Cod Fiscal
noul cod fiscalpublicare cod fiscalprevederi noul cod fiscalscadere tva
Noul Cod Fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial. Actul normativ prevede reducerea TVA de la 24%, la 20%, incepand din 2016, aplicarea unei cote speciale de 5% pentru carti, manuale, ziare, reviste, competitii sportive, evenimente culturale.
Noul Cod elimina taxa pe constructiile speciale si supra-acciza la carburanti, dar, din 2017, nu de anul viitor.
Actul normativ prevede si reducerea impozitului pe dividende de la 16%, la 5%, tot de la 1 ianuarie 2017, dar impozitul nu se aplica pentru dividendele platite de o firma alteia, daca cea din urma detine la prima mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de un an.
In cazul microintreprinderilor, impozitul pe venit va fi de 3%, iar, pentru o firma nou infiintata, cu cel putin un angajat, cota de impozit va fi de 1%, in primele 24 de luni de activitate, daca asociatii sau actionarii nu au mai detinut titluri financiare la alte persoane juridice.
Impozitul pe profit ramane la 16%, iar, pentru firmele care desfasoara activitati in domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul va fi de 16%, dar nu mai putin de 5% din totalul veniturilor realizate.
In ce priveste scutirea de impozit pe profitul reinvestit, aceasta ramane valabila pana la 31 decembrie 2016.
De asemenea, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se retine la sursa, cota de cheltuieli forfetare creste de la 20% la 40%.
Aceste venituri scapa si de plata contributiei de asigurari de sanatate, in 2016, daca persoana respectiva realizeaza si alte venituri supuse deja contributiei la sanatate, cum ar fi veniturile din salarii.
Nici pentru veniturile din dividende nu se datoreaza asigurari de sanatate, in 2016, daca cel care le primeste realizeaza alte venituri supuse contributiilor sociale.
In ceea ce priveste impozitarea cladirilor, procentele de impozitare pentru cladirile rezidentiale sunt cuprinse intre 0,08% si 0,2%, valoarea aplicabila intr-un an fiind stabilita de consiliul local.
Se vor impozita diferentiat locuintele in functie de scopul in care sunt folosite.
Astfel, pentru locuintele folosite in scop comercial (sediu de firma, locul in care isi desfasoara activitatea o persoana fizica ce practica o activitate independenta sau este sediul declarat pentru o PFA), impozitele stabilite de primarie sunt cuprinse intre 0,2% si 1,3%.
La accize, se pastreaza structura produselor accizabile existente si in 2015.