Ministerul Finantelor vrea sa modifice Codul fiscal si Codul de procedura fiscala
noi modificari cod fiscalmodificari cod procedura fiscala
In urma consultarilor cu mediul de afaceri si cu asociatiile de profil, Ministerul Finantelor Publice propune un nou pachet de masuri ce vizeaza modificari ale Codurilor fiscal si de procedura fiscala si ale altor acte normative.
Ministerul sustine ca scopul este simplificarea procedurilor, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, de sustinere a mediului de afaceri, a procesului investitional, de eliminare a unor restrictionari si inechitati.
Concret, pentru persoanele fizice, Ministerul Finantelor Publice propune masuri legislative care sa elimine comunicarea pe hartie si sa extinda comunicarea online.
Un exemplu este ridicarea, pe cale electronica, a popririi, masura ce va permite deblocarea, in timp real, a banilor, in cazul persoanelor carora li s-au indisponibilizat sume ce depasesc nivelul creantei pentru care s-a pus poprirea.
De asemenea, Ministerul Finantelor propune modernizarea sistemului de administrare a impozitelor si taxelor prin facilitarea depunerii online a declaratiilor.
Este vorba, de exemplu, despre declaratiile 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"; 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"; 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"; 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata"; 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".
In ce priveste cresterea transparentei si eficientei in cheltuirea fondurilor publice, Ministerul Finantelor are in vedere extinderea entitatilor publice care utilizeaza Sistemul national de verificare, monitorizare, raportare si control al situatiilor financiare, angajamentelor legale si bugetelor entitatilor publice (Forexebug).
Vor fi noi categorii incluse, precum organizatiile non-guvernamentale care lucreaza cu fonduri publice.
Pentru persoanele juridice, ministerul vine cu masuri de sustinere a procesului investitional prin extinderea scutirii de impozit a profitului reinvestit si asupra dreptului de utilizare a programelor informatice.
Totodata, pentru dezvoltarea sistemului de invatamant profesional si tehnic, este propusa deducerea integrala a unor cheltuieli efectuate de operatorii economicii pentru elevi, precum si neimpozitarea beneficiilor primite de acestia.
Ministerul sustine ca, prin noile masuri, vor fi sprijiniti micii agricultori care intampina dificultati in aplicarea regimului normal de TVA.
Acestia vor avea posibilitatea aplicarii unui regim special care ii va degreva de cele mai multe sarcini administrative precum: tinerea de evidente si depunerea decontului de TVA.
De asemenea, agricultorii vor beneficia de o compensare in cota forfetara pentru acoperirea taxei nededuse, aferenta achizitiilor. Astfel, pretul produselor/serviciilor agricole este degrevat de TVA.
Compensarea se va acorda gradual: 1%, in 2017; 4%, in 2018, si 8%, din 2019.
In cazul persoanelor care isi redobandesc codul de TVA, Ministerul Finantelor vizeaza asigurarea unui tratament fiscal echitabil prin repunerea in drepturi atat a acestora, cat si a beneficiarilor care au efectuat achizitii de bunuri/servicii, in perioada anularii codului de TVA.
In plus, pentru reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor care realizeaza operatiuni intracomunitare, se elimina Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI).
Totodata, declaratiile informative 392A, 392B si 393 se suspenda pana la data de 31 decembrie 2019.