Majoritatea antreprenorilor consultati de CNIPMMR nu vor impozit pe cifra de afaceri
cnipmmrimpozit cifra afacerimodifiscari fiscale
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat, in perioada 10-13 iulie 2017, un sondaj privind inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri.
La intrebari au raspuns 385 de antreprenori. Din punctul de vedere al formei de organizare, respondentii au prezentat urmatoarele caracteristici: microintreprindere 52,4%; intreprindere mica 19,5%; intreprindere mijlocie 19,5%; intreprindere mare 2,4%; ONG (asociatie, fundatie) 0,1%, alta forma juridica (patronat, etc.) 6,1%.
Intrebati daca sunt de acord cu inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri pentru toate companiile din Romania, incepand cu 1 ianuarie 2018, 65,9% au raspuns negativ, 28% au raspuns pozitiv, iar 6,1% au dat alt raspuns.
La intrebarea “In cazul in care se va inlocui impozitul pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri pentru toate companiile, ce cota de impozit considerati ca ar trebui avuta in vedere?”, 78,3% au raspuns ca aceasta ar trebui sa fie de 1%, 12,5%, au considerat ca aceasta sa fie de 2%, iar 9,2% ca trebuie sa fie de 3%.
Potrivit sondajului, daca se va inlocui impozitul pe cifra de afaceri, respondentii cred ca cele mai afectate intreprinderi vor fi cele din sectoarele care inregistreaza traditional rulaje mari si margini de profit mai scazute (75,3%), intreprinderile care trebuie sa isi modernizeze dotarile si sa faca investitii (48,1%), intreprinderile care exporta, majorarea de impozit regasindu-se in preturile produsului final si afectand competitivitatea lor (35,8%) sau intreprinderile nou infiintate (22,2%).
In ceea ce priveste sectoarele cele mai afectate de inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, sectorul distributiei si al vanzarilor cu amanuntul (75,6%) va avea cel mai mult de suferit conform antreprenorilor intervievati, urmat de sectorul transporturilor (28,2%) si de sectorul turismului (23,1%).
In plus, sectorul sanatate si asistenta sociala (34,9%) si cel al tranzactiilor imobilare (34,9%) vor inregistra reduceri ale poverii fiscale din inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri.
Conform raspunsurilor antreprenorilor, in domeniul fiscal, acestia considera strict necesar pentru ei si pentru mediul de afaceri din Romania, asigurarea urmatoarelor:
- predictibilitatea impunerii, stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii, pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari insensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii”: 74,1%;
- reducerea fiscalitatii: 70,4%;
- asigurarea informarii din timp a contribuabililor, cu modificarea/completarea codurilor “prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”: 35,8%