La Multi Ani 2012! Cu motorina mai scumpa si taxe mai mari
cod fiscalvenituriimpozitetaxecresterirezerveprofitdelcaratieformularul 220
Anul Nou vine cu surprize… neplacute! In cazul in care ati trecut cu bine de criza din acest an, la anul avem de luptat cu noi cresteri ale taxelor si impozitelor. Guvernul a aprobat noua forma a Codului Fiscal, cu majorari de accize si cresterea unor impozite.
Guvernul a aprobat noua forma a Codului Fiscal, in care cresterea accizelor la motorina, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevalueaza cladirile detinute si modificarea termenului de depunere a declaratiilor sunt printre cele mai importante reglementari care vor fi aplicate in 2012.
Accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tona, iar cele pentru cafea vor fi mentinute si in 2012, desi eliminarea lor era programata inca din 2010.
Creste si impozitul pe cladiri
Firmele care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pana la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urca la 40% in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii cinci ani.
O alta modificare importanta pentru firme se refera la devansarea termenului de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului urmator.
Impozitul pe profit, la trei luni
Companiile vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Data platii este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.
Pe partea impozitului pe venit se va elimina incepand cu anul urmator perioada de trei ani dupa care persoana fizica nerezidenta devenita rezidenta in Romania este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana.
Se mentine impozitul din orice sursa
In acelasi timp, va fi mentinuta obligatia de plata a impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa de catre o persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, pentru inca trei ani urmatori celui in care are loc schimbarea rezidentei acesteia intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
Tot de la inceputul anului viitor, contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si care in 2011 au fost impusi in sistem real, vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului pe baza de norma de venit. Pentru a-si exercita aceasta optiune, ei vor completa formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat" pana la 31 ianuarie 2012.
Ai mai multe case, platesti!
O prevedere importanta inclusa in Codul Fiscal din 2012 se refera la mentinerea in 2012 a impozitarii suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 de cm.
In vara anului trecut, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi sa fie dublat, iar persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.
Firmele cu afaceri mai mari de 100.000 euro depun declaratia unica
trimestrial
O alta reglememtare prevede introducerea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro a obligativitatii depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar.
De la 1 ianuarie si pana la jumatatea anului viitor, firmele care isi platesc datoriile catre stat vor beneficia de reducerea la jumatate a penalitatillor.
Bancile vor aplica standardele IFRS
Incepand cu 2012, bancile comerciale vor aplica standardele internationale de raportare financaira (IFRS) si vor renunta definitiv la standardul romanesc de contabilitate (RAS).
Pe parcursul anului viitor, diferenta de provizioane care urmeaza sa fie eliberata pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitata daca suma este introdusa in rezerve si nu in profit.
De altfel, bancile vor aplica o serie de filtre prudentiale elaborate de BNR pentru ca volumul provizioanelor sa nu difere foarte mult fata de valorile actuale.