Ionut Dumitru: Ce tara a mai redus atat de repede TVA cu opt puncte procentuale fara sa aiba probleme?
retrimitere cod fiscalrespingere cod fiscalklaus iohannisionut dumitru
Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), considera ca observatiile Consiliului Fiscal referitoare la Codul Fiscal, conform carora acesta antreneaza deviatii permanente si de proportii de la obiectivele din tratatele europene, sunt categorice si trebuie luate in seama.
"Raspunsurile Consiliului Fiscal sunt foarte categorice si antreneaza deviatii permanente si de proportii de la obiectivele ce decurg din tratatele europene, cat si din legislatia nationala.
Aceasta afirmatie a Consiliului Fiscal in raportul adresat Presedintiei este foarte categorica si nu poate fi neglijata.
Inainte de asta, insa, Consiliul Fiscal si-a exprimat o opinie larg raspandita si probabil ca nu au luat-o prea multi in seama.
Eu cred ca, din moment ce presedintele nu a promulgat Codul Fiscal, acesta se intoarce la Parlament si Parlamentul trebuie sa stabileasca pasii care trebuie urmati de aici incolo.
Cred ca unul dintre pasii de urmat este si ascultarea cu atentie a Consiliului Fiscal", a declarat Vasilescu, la Digi24, citat de Agerpres.
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal a spus, tot la Digi24, ca nu crede ca trebuie sa se puna problema, in discursul public, daca se vrea sau nu sa fie facuta relaxare fiscala.
"Daca facem un sondaj acum, o sa vedem ca toata lumea vrea relaxare fiscala. Relaxarea fiscala este buna si nimeni nu poate sa nege asta, dar trebuie sa supunem dezbaterii daca putem sa facem acest lucru, in conditiile bugetare pe care le avem.
Daca ne uitam doar la partea de venituri bugetare facem o mare greseala pentru ca trebuie sa ne uitam si la partea de cheltuieli bugetare", a declarat Dumitru.
El considera ca intentia de reducere a TVA de la 24 la 19% este agresiva, in schimb, masurile de eliminare a taxei pe stalp sau a accizei la carburanti sunt bune.
"Reducem foarte agresiv TVA, iar aceasta reducere nu este de 5%, ci mult mai mare, deoarece cota redusa s-a extins la foarte multe produse, astfel incat cota medie de TVA scade, in momentul de fata, undeva in zona de 15%.
Inainte de scadere, aveam, la o cota standard de 24%, o cota efectiva pe cosul de consum de 22 si ceva la suta.
De la 22 si ceva la suta, ne ducem la 14 si ceva, deci sunt opt puncte procentuale reducere de TVA.
Aratati-mi o tara, in lumea aceasta, care a mai facut o reducere de opt puncte procentuale de TVA, atat de repede fara sa aiba probleme", a intrebat Dumitru.