Impozitarea energiei - spre o noua paradigma fiscala?
petrol romaniacost extractieresurse conventionale
Riscul de piata in sectorul energetic ramane exclusiv la investitor prin sistemul de impozitare pe venit, potrivit unui comunicat primit de la Centrul de Economie Politica si Afaceri "Murray Rothbard".
Impozitarea bazata pe venit reprezinta o redeventa in cota unica aplicata valorii productiei de resurse energetice (Croatia 5% / Turcia 12,5%).
Exista cote diferentiate in functie de nivelul extractiei de resurse energetice sau productiei de energie (Franta, Italia, Romania), de evolutia pretului la resurse energetice (Austria) sau alti factori (accesibilitatea resurselor, costurile de extractie).
Impozitarea bazata pe profit inseamna aplicare unei taxe suplimentare impozitului pe profit obtinut din exploatarea resurselor energetice sau din productia de energie (Danemarca – 52%, Marea Britanie – 32%, Norvegia – 50%).
Sistemul este insa combinat si cu o serie de deduceri care compenseaza exploatarile de dimensiuni mici sau care au costuri de productie mari.
Romania are printre cele mai mari costuri de operare in comparatie cu tarile din regiune cu care ar putea intra in competitie, 17 dolari pe baril, potrivit PwC.
Doar Marea Britanie este mai scumpa, 21,5 dolari. Dupa Romania urmeaza tari precum Franta (15 dolari), Polonia si Danemarca (ambele cu 12 dolari).
Resursele energetice conventionale in Romania sunt extrase cu costuri ridicate, iar productia de resurse energetice conventionale este in scadere.
Gradul de epuizare al resurselor energetice este ridicat, iar productivitatea / eficienta energetica a resurselor este ridicata.
In plus, calitatea infrastructurii de depozitare si transport este foarte scazuta (costuri logistice ridicate).
Exista riscuri tehnologice si geologice ridicate.
Totodata, Romania se confrunta cu o anumita lipsa a tehnologiei pentru resursele neconventionale si cu un costul ridicat al tehnologiei avansate pentru a extrage resurse conventionale.
Foto: Wikipedia.