Guvernele pierd venituri fiscale de aproape 10,2 miliarde de euro din fumatul ilegal
comert ilicittigari contrafacutetrafic ilicit
Un nou studiu KPMG coordonat de RUSI arata ca, anul trecut, tigaretele de provenienta ilegala au reprezentat peste 9% din consumul total din Europa.
Incidenta comertului ilicit cu tigarete se mentine la cote ridicate in Uniunea Europeana, cu un total de 48 miliarde de tigarete de provenienta ilegala consumate, mai mult decat volumul total cumparat legal in Franta, si au adus pierderi la bugetele de stat de 10,2 miliarde de euro.
Conform raportului, eforturile depuse de autoritatile competente au contribuit la scaderea consumului de tigarete ilegale din Europa, de la 9,8%, in 2015, la 9,1%, in 2016.
De asemenea, factorii macroeconomici pozitivi, precum si mediul stabil de stabilire a preturilor au contribuit la reducerea cererii de produse ilicite.
Ponderea consumului de tigari de contrabanda si contrafacute a scazut cu 8,8%, intre 2015 si 2016, aceasta fiind cea mai mare scadere anuala inregistrata in 3 ani.
Ucraina a surclasat Bielorusia devenind sursa numarul 1 de tigari ilegale, reprezentand 12% din totalul fluxului de tigari de contrabanda si contrafacute.
Franta, Polonia, Marea Britanie, Germania si Italia reprezinta 62% din consumul total de tigarete ilegale din Europa.
Romania si Austria sunt singurele tari unde a crescut volumul de tigarete de contrabanda si contrafacute, in 2016. Cresterea din Romania este cauzata, in mare parte, de dezvoltarea retelelor de crima organizata care opereaza pe teritoriul tarii.
Pe plan local, consumul de tigarete contrafacute si de contrabanda a crescut, in ultimul an, de la o medie de 15,6%, in 2015, la 16,4% din consumul total, peste media europeana, de 9,5%.
Romania ocupa primul loc in top 5 tari cu cel mai mare consum de tigarete provenite din comertul ilicit (Illicit Whites), cu 3,15 miliarde de tigarete vandute pe piata neagra.
Marble si Ashima sunt printre cele mai traficate tigarete de pe plan local, detinand peste 50% din piata neagra.