De unde provin cele mai multe persoane instarite verificate de ANAF
anafverificare mari avericontroale mari averipersoane risc fiscal
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca, intr-o prima etapa a programului de asigurare a conformarii fiscale, verifica 313 persoane fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal.
Cele mai multe dintre acestea provin din Bucuresti (31) si judetele Ilfov (34) si Suceava (14).
Pe urmatoarele locuri, se situeaza judetele Buzau si Tulcea, cu cate zece persoane fizice controlate in fiecare judet; Constanta, Braila, Galati, Brasov, Bihor, Cluj, cate noua persoane fizice verificate.
Urmeaza judetele Vrancea, Valcea si Timis, cate opt persoane; Bacau, Prahova, cate sapte persoane, iar, in Olt, Mures, Maramures, Mehedinti si Gorj, sunt verifictate cate sase persoane.
Printre judetele cu cele mai putine persoane verificate, se numara Dambovita, Arad, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Covasna, cu cate trei persoane in fiecare judet.
In acelasi timp, in judetul Vaslui, sunt supuse controlului doar doua persoane.
Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum sase luni, respectiv 12 luni, daca sunt necesare informatii din strainatate.
Initial, au fost identificate persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu mai mult de 200.000 de lei; persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro; persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 de lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro.
5.399 de contribuabili sunt vizati pentru prima serie de verificari fiind infiintate opt servicii distincte de verificari fiscale dedicate acestui program pentru care au fost alocate 100 de posturi.
In esantionul de risc PFRF intra persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate.
Orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu 16%, iar, prin decizia de impunere, se calculeaza si obligatiile fiscale accesorii (penalitati, dobanzi).
In cazul constatarii de indicii care ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni se sesizeaza organele de urmarire penala competente.