De ce facilitati beneficiaza firmele care opteaza pentru plata defalcata a TVA
facilitati fiscaleplata defalcata tva
Contribuabilii care opteaza pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA, in perioada 1 octombrie-31 decembrie, vor beneficia de facilitati fiscale, printre care anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie, a anuntat ANAF.
Pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala, contribuabilii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, astfel cum sunt reglementate la art. 24 din OUG nr. 23/2017, respectiv:
a) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv, precum si cele stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la 30 septembrie 2017, cu termen de plata dupa aceasta data, se sting pana la 21 decembrie 2017, inclusiv;
b) dobanzile aferente obligatiilor fiscale prevazute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor fiscale principale, se sting pana la 21 decembrie 2017, inclusiv;
c) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata cuprinse intre 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv, se sting pana la 21 decembrie 2017, inclusiv;
d) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la 31 decembrie 2017;
e) sa depuna notificarea privind optiunea de plata defalcata a TVA, la organul fiscal central, pana cel tarziu la 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
De asemenea, in cazul in care contribuabilii care opteaza pentru plata defalcata a TVA au in derulare esalonari la plata, inclusiv pentru TVA, acestia pot beneficia de anularea la plata a penalitatilor de intarziere.
Aceasta facilitate se acorda numai daca sunt indeplinite atat conditiile mai sus prezentate, cat si celelalte conditii pentru mentinerea esalonarilor la plata. Astfel, daca un contribuabili are esalonare la plata pentru mai multe tipuri de obligatii fiscale, inclusiv pentru TVA, daca respecta conditiile sus prezentate, acesta poate beneficia de anularea la plata a penalitatilor aferente TVA, dar trebuie sa-si mentina valabilitatea esalonarii la plata pentru celelalte obligatii.
Efectele optiunii privind plata defalcata a TVA
- amanarea la plata a penalitatilor de intarziere. In baza notificarii depusa pentru optiunea de plata defalcata a TVA, organul fiscal va emite si comunica o decizie de amanare la plata, in vederea anularii, a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor
fiscale principale reprezentand TVA, prin care se va individualiza cuantumul penalitarilor de intarziere ce fac obiectul acestor facilitati fiscale;
- executarea silita nu incepe sau se suspenda pentru penalitatile de intarziere amanate la plata;
- penalitatile de intarziere amanate la plata nu se sting cu eventualele sume incasate de organul fiscal central.
Astfel, aceste penalitati de intarziere vor avea un regim special, pentru a fi protejate in vederea anularii, in situatia in care contribuabilii indeplinesc conditiile prezentate anterior.
Dupa efectuarea unei analize privind indeplinirea conditiilor de catre contribuabilii care au optat pentru plata defalcata, organul fiscal central va emite, dupa caz, pana la 31 ianuarie 2018:
- decizie de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA - daca sunt indeplinite conditiile mentionate anterior;
- decizie de repunere in sarcina contribuabililor a penalitatilor de intarziere amanate la plata - daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate anterior.
Pentru acordarea facilitatii fiscale, urmeaza ca, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, sa se aprobe procedura de aplicare a articolului 24 din acest act normativ, prin ordin al ministrului Finantelor Publice, la propunerea presedintelui ANAF.
Spre deosebire de alte acte normative, Guvernul Romaniei a dorit sa reglementeze ca aceasta facilitate sa se acorde din oficiu, prin simpla notificare de optiune a platii defalcate a TVA, nemaifiind necesar a depune contribuabilul o cerere pentru acordarea facilitatilor fiscale mai sus prezentate. Astfel, contribuabilii care vor anularea penalitatilor pe care organul fiscal le-a amanat la plata din oficiu, trebuie sa indeplineasca conditiile prezentate mai sus, fara a fi necesara deplasarea acestuia la organul fiscal central.
Pentru a intelege mai bine mecanismul de acordare a facilitatilor fiscale de mai sus, ANAF a prezentat cateva exemple de incadrare in prevederile art. 24 din OUG nr. 23/2017:
1. Daca un contribuabil opteaza pentru plata defalcata a TVA, depune o notificare in data de 1 noiembrie 2017 la organul fiscal central care analizeaza evidenta fiscala a acestuia, din oficiu.
Astfel, se poate constata ca un contribuabil inregistreaza in evidenta fiscala urmatoarele obligatii fiscale restante:
a) obligatii fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, in suma de 1.000 lei;
b) dobanzi aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, stabilite prin decizii comunicate de organul fiscal central, in suma de 300 lei;
c) penalitati de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, stabilite prin decizii comunicate de organul fiscal central, in suma de 200 lei;
d) obligatii fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata intre 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv, in suma de 200 lei.
De asemenea, organul fiscal central verifica daca sunt depuse de catre contribuabil toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal.
In urma depunerii notificarii prin care contribuabilul opteaza pentru plata defalcata a TVA, organul fiscal emite decizie de amanare la plata in vederea anularii a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, pentru suma de 200 lei.
Pentru aceasta suma, nu se incepe sau se suspenda executarea silita si nu intra in stingere cu eventualele sume incasate de organul fiscal central.
Astfel, daca acel contribuabil achita, in data de 18 decembrie 2017, suma de 1.500 lei, reprezentand obligatiile mentionate la lit. a), b) si d) prevazute mai sus, acesta beneficiaza de anularea la plata a sumei de 200 lei reprezentand penalitati de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017.
In acest sens, organul fiscal central emite, pana la data de 31 ianuarie 2018, o decizie de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA.
Daca acel contribuabil nu achita, pana la 21 decembrie 2017, inclusiv, obligatiile mentionate la lit. a), b) si d) prevazute mai sus sau nu are toate declaratiile fiscale depuse, penalitatile de intarziere amanate la plata, in suma de 200 lei, se repun in sarcina acestuia.
Acordarea facilitatii fiscale mai sus prezentate nu este conditionata de plata obligatiilor fiscale existente in evidenta fiscala, de alta natura decat TVA.
2. Daca un contribuabil care are in derulare o esalonare la plata acordata potrivit legii, inclusiv pentru TVA, opteaza pentru plata defalcata a TVA, prin depunerea, in data de 1 noiembrie 2017, a unei notificari, organul fiscal central analizeaza evidenta fiscala a acestuia, din oficiu.
Astfel, daca un contribuabil are in derulare, la 30 septembrie 2017, esalonare la plata pentru obligatii fiscale in cuantum de 1.500 lei, din care debite TVA - 500 lei, dobanzi TVA esalonate la plata - 150 lei si penalitati de intarziere amanate la plata aferente TVA - 100 lei, acesta beneficiaza de anularea la plata a sumei de 100 lei, reprezentand penalitati de intarziere aferente TVA, daca achita pana la 21 decembrie 2017, inclusiv, suma de 650 lei.
Insa, celelalte obligatii fiscale esalonate la plata raman de achitat conform graficului de esalonare la plata. Daca, din diferite motive, contribuabilul pierde valabilitatea esalonarii la plata, penalitatile de intarziere aferente TVA, in cuantum de 100 lei, raman anulate la plata, intrucat OUG nr. 23/2017 este un cadru legal special, distinct de prevederile Codului de procedura fiscala, care reprezinta cadrul legal general privind colectarea creantelor bugetare.