Ce tara are cea mai mica TVA
tva redusascadere tvacea mai mica tvakpmg
KPMG International a publicat cotele de impozit pe profit si cele indirecte din peste 120 de tari din lume, inclusiv Romania. Datele indica o continuare a tendintei din anii precedenti, de atragere a investitiilor prin cote de impozite pe profit reduse, dar si de maximizare a veniturilor bugetare prin cresterea impozitelor indirecte, precum TVA.
Studiul KPMG International "Cotele impozitelor directe si indirecte" arata ca, in 2012, tara cu cea mai scazuta TVA sau taxa pe cifra de afaceri/vanzari, a fost Aruba, cu 1,5%, in timp ce cota cea mai mare este inregistrata in Ungaria, cu 27%.
Aruba este urmata de mai multe tari cu 5% TVA/ taxa pe vanzari: Japonia, Canada, Yemen si Nigeria.
Cea mai mare cota a impozitului pe profit (55%) a fost aplicata in Emiratele Arabe Unite (EAU), in timp ce Muntenegru detine recordul pentru cel mai scazut impozit direct din lume: 9% (cu exceptia tarilor cu o cota de 0%) urmata de un numar de tari cu 10%, printre care Serbia, Cipru, Paraguay si Qatar.
EAU sunt urmate de SUA (40%) si Japonia (38,01%).
In ceea ce priveste impozitele indirecte, Ungaria (cu 27%), Islanda (25,5%), Suedia, Danemarca, Norvegia si Croatia (25%) au cele mai mari cote.
Pe plan global, media impozitelor indirecte a crescut cu 0,17%, in 2012, ajungand la 15,50%. Africa si Asia au inregistrat cele mai semnificative cresteri, de la 14,17%, la 14,57% respectiv de la 11,84%, la 12,24%.
KPMG se astepta ca media globala a cotelor de impozite indirecte sa continue sa creasca in 2013, pe masura ce guvernele vor urma calea redresarii economice.
In 2012, media globala a impozitelor directe a ramas aproape neschimbata, rata acestora inregistrand o usoara scadere incepand cu luna ianuarie, de 0,09%, la 24,43%.
Pentru 2013, propunerile de buget ale mai multor tari, inclusiv Mexic, Suedia si Ecuador, ar putea include reduceri ale impozitelor directe.
Potrivit KPMG, Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori. Totusi, una dintre dificultatile constante este reprezentata de schimbarile legislative dese, atat in sfera impozitelor directe, cat si a celor indirecte.