Ce si cum sa faca statul pentru a creste gradul de conformare voluntara a romanilor
conformare voluntaratolosaimpozite romaniataxe romania
Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al Fondului Monetar International in Romania si Bulgaria, a remarcat ca tara noastra a facut progrese in ceea ce priveste conformarea voluntara la plata taxelor, dar mai sunt multe masuri de luat in acest sens.
Doua dintre lucrurile de facut sunt educarea contribuabililor si imbunatatirea calitatii serviciilor oferite acestora.
Tolosa a subliniat ca, pentru a se conforma obligatiilor fata de Fisc, este esential ca cetatenii sa aiba perceptia ca banii din taxe sunt cheltuiti eficient.
"O monitorizare atenta a cheltuielilor este esentiala pentru crearea acestei perceptii", a precizat Tolosa, citat de Agerpres.
El a adaugat ca trebuie sa simti ca administratia te trateaza cu respect, cu integritate si onestitate.
Potrivit oficialului, in Romania, principiile conformarii voluntare sunt foarte greu de implementat in conditiile in care 41% din firme raporteaza pierderi, an de an, fapt care arata fie ca multi oameni de afaceri sunt manageri nepriceputi, fie ca au o abordare strategica in sensul evitarii platii taxelor.
Tolosa a atras atentia ca o treime din timpul de lucru al angajatilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la Directia Mari Contribuabili, este alocat pentru a raspunde solicitarilor Curtii de Conturi, in multe dintre cazuri fiind vorba despre sume foarte mici.
"Aceste eforturi distrag atentia administratiei fiscale de la marea problema generata de faptul ca aproape jumatate din firmele din Romania nu platesc impozit pe profit pentru ca raporteaza pierderi", a explicat Tolosa.
Un alt aspect negativ in privinta administrarii fiscale este zona de rambursare de TVA.
Astfel, in timp ce in alte tari, verificarea unui dosar pentru rambursarea de TVA dureaza o zi, in Romania, dureaza, in medie, o jumatate de an...