2016: an nefavorabil pentru PFA-uri. Contributiile minime si maxime CAS la PFA
pfacodul fiscal2016impozitcota cascontributiiactivitati independente
Incepand cu 1 ianuarie 2016, o impozitare mai mare se va aplica pentru pentru persoanele fizice autorizate, in contextul reglementarilor aduse de Noul Cod fiscal. Din pacate, pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente, optiunile care le-ar putea oferi un cadru legislativ favorabil dispar aproape in totalitate.
Astfel, daca pana acum puteam discuta linistiti despre
avantajele pe care le aveau PFA-urile in raport cu microintreprinderile sau societatile comerciale, balanta se dezechilibreaza considerabil din noul an si inclina semnificativ in directia microintreprinderilor.
Sa nu uitam ca in vreme ce de la inceputul anului se aplica reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, masura de relaxare fiscala pentru microintreprinderi, pentru cei care obtin venituri din activitati independente exista nenumarate taxe si impozite care se majoreaza, iar printre cele mai importante e impozitul pe sediu social care va creste semnificativ,
In plus, de la
1 ianuarie 2016 se va plati pentru veniturile din activitati independente CAS indiferent daca persoana fizica are si venituri din salarii sau nu.
Astfel,
PFA va putea opta intre cota CAS de 10,5% (cota individuala) aplicabila venitului net realizat sau
26.3% daca opteaza pentru un stagiu de cotizare complet, a explicat Daniela Hristu, expert contabil, consultant fiscal si auditor financiar.
"Modul de plata a CAS este urmatorul: in timpul anului PFA in sistem real are obligatia de a efectua plati anticipate avand ca baza de calcul lunara : 35% din castigul salarial mediu brut pe economie, urmand ca in anul fiscal urmator, pe baza declaratiei de venit realizat, organele fiscale vor recalcula baza lunara de calcul al contributiei ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv cheltuielile cu CAS", precizeaza expertul contabil Daniela Hristu.
De asemenea, retinem ca CASS se datoreaza in continuare in cota de 5.5% la o baza lunara calculata ca diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, exclusiv cheltuielile cu CASS.
In ce priveste obligatiile de plata care nu sunt obligatorii pentru cazurile de mai sus, amintim ca nu se impun urmatoarele contributii: somaj, fond de risc, concedii si indemnizatii si garantare creante). Se poate contribui prin optiune la somaj si la concedii si indemnizatii.
Totodata, aminteste expertul contabil Dana Hristu, referitor la impozitul de 16% pe venit, acesta se datoareaza in continuare, neexistand nici o modificare fata de anul precedent.
Iata si exemplul oferit de expertul contabil Dana Hristu in ce priveste contributiile minime si maxime CAS la PFA:
· Limita minima a CAS este de 35% castigul salarial mediu brut pe economie.
De exemplu, la 2015, acest salariu este de 2.415 lei, rezulta o contributie minima de 0.35*2.415*10.5% = 89 lei.
· Limita maxima a CAS este 5 salarii medii brute
De exemplu, la 2015, acest salariu este de 2.415 lei , rezulta o contributie maxima 10.5%* 2.415* 5 = 1.268 lei.
Din 2017 va interveni si o plafonare a bazei de calcul a CASS la de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online