Întrebare:
Buna ziua. In cazul angajatilor care lucreaza 12 ore cu 24, cum se calculeaza urmatoarele: sporul de noapte, sporul pentru zilele de sambata, duminica, sporul pentru zilele de sarbatori legale. Cu repausul saptamanal de 2 zile cum se procedeaza in cazul lucratorilor de 12 cu 24? Este posibil cumva sa lucreze 24 ore din 24, si daca da, care sunt obligatiile angajatorului privind zilele de repaus dupa ziua cand lucra 24 din 24, precum si sporurile obligatorii pentru angajatii respectivi?
Daca contractul este cu 8 ore pe zi, si va lucra 12 cu 24 trebuie modificat prin act aditional? La un proces verbal intocmit de ITM, unde angajatii declarau ca lucreaza 1224,la masuri au trecut ca contractul trebuie incheiat cu 8 ore pe zi.
Răspuns:
Legiuitorul a prevăzut posibilitatea duratei timpului zilnic de lucru mai mare decât 8 ore/zi, de exemplu programul de lucru de 12 ore. În acest sens art. 112 alin. (2) din Codul muncii, cu modificările ÅŸi completările ulterioare stabileÅŸte că durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Sporul de noapte:
Munca prestată între orele 22.00 – 6.00 (cu posibilitatea abaterii cu o oră în plus sau în minus faţă de aceste limite) este considerată muncă de noapte, conform dispoziÅ£iilor art. 122 alin. (1) din Codul muncii, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, coroborate cu dispoziÅ£iile art. 16 alin. (1) din Contractul colectiv unic la nivel naÅ£ional în vigoare.
Potrivit dispoziţiilor art. 123 din Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 41 alin. (3) lit. e) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puÅ£in 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.
Astfel sporul pentru munca de noapte se calculează în raport de fiecare oră de muncă prestată în intervalul 22.00 – 6.00. Dacă, de exemplu, salariatul lucrează de la ora 22.00 la ora 10.00, atunci poate beneficia de spor pentru munca de noapte pentru cele 8 ore prestate în intervalul 22.00 – 6.00.
Sporul pentru repausul săptămânal:
Pentru lucrul în timpul repausului saptămânal (stabilit de regulă sâmbătă ÅŸi duminică) salariatul are dreptul la un spor stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă, potrivit dispoziÅ£iilor art. 132 alin. (3) din Codul muncii, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
AÅŸadar, salariatul are dreptul la zilele consecutive de repaus săptămânal de regulă acordate sâmbătă ÅŸi duminică.
Acest spor este datorat salariatului alături de alte două zile de repaus săptămânal stabilite în alte zile decât sâmbăta ÅŸi duminica, dacă salariatul nu beneficiază de repausul săptămânal în zilele obiÅŸnuite de repaus săptămânal (sâmbătă ÅŸi duminică).
Astfel, salariatul cu program de lucru 12 cu 24 va beneficia de acest spor ÅŸi de alte zile de repaus săptămânal în situaÅ£ia în care lucrează în timpul repausului de sâmbătă ÅŸi duminică.
Sporul pentru zilele de sărbători legale:
Regula este că în zilele de sărbătoare legală prevăzute la art. 134 alin. (1) din Codul muncii nu se lucrează.
ExcepÅ£iile de la regulă sunt prevăzute în art. 135 ÅŸi 136 din acelaÅŸi act normativ.
Astfel, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare ÅŸi pentru cele de alimentaÅ£ie publică, în scopul asigurării asistenÅ£ei sanitare ÅŸi, respectiv, al aprovizionării populaÅ£iei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie, în conformitate cu dispoziÅ£iile art. 135.
Totodată, art. 136 menÅ£ionează că prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producÅ£ie sau specificului activităţii.
SalariaÅ£ilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum ÅŸi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (art. 137 alin. 1 din cod).
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaÅ£ii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru (art. 137 alin. 2 din cod).
AÅŸadar, ÅŸi salariaÅ£ii cu program de lucru 12 cu 24 au dreptul la sporul pentru lucrul în timpul zilelor de sărbătoare legală dacă nu li se acordă compensarea cu zile libere conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
După efectuarea muncii după un anumit program de lucru, salariatul are dreptul la repaus, iar angajatorul obligaÅ£ia corelativă de a acorda acest repaus. Din această perspectivă, nu înÅ£elegem întrebarea referitoare la posibilitatea ca salariaÅ£ii să lucreze continuu 24 ore din 24.
În ceea ce priveÅŸte înscrierile din contractele individuale de muncă, durata de lucru înscrisă în contractele de muncă ale salariaÅ£ilor trebuie să coincidă cu durata efectivă de lucru a acestora, respectiv de 12 ore de muncă cu 24 ore repaus. Prin urmare, trebuie modificate prin act adiÅ£ional contractele individuale de muncă ale salariaÅ£ilor care lucrează în program de lucru 12 cu 24, modificându-se în acest sens lit. H ”Durata muncii” din CIM.
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si