Evaporarea apei s-ar putea sa devina cea mai valoroasa sursa de energie regenerabila !
evaporarea apeiuniversitatea columbiaenergie regenerabilaahmet-hamdi cavusoglu
Cecetatorii de la Universitatea Columbia din New-York au imaginat un model de utilzare a evaporarii apei ca sursa de energie regenerabila. Aceasta sursa de energie ar fi continua, ar combate seceta si ar fi recuperabila in proportie de 50%.
Atunci cand ne gandim cu totii ca lumea noastra este limitata ca resursa de viata si ca urmasii nostri s-ar putea sa aiba dificultati serioase in a supravietui , iata ca tot Natura ne deschide o fereastra spre speranta . Totul este sa o vezi .
S-ar parea ca doi cercetatori stiintifici de la Universitatea Columbia din New-York au vazut-o. Ei ne sugereaza, la modul foarte serios , ca maine am putea utilza vaporii de apa ca sursa de energie nonpoluanta . Vaporii de apa care se evapora de pe suprafata intinderilor de apa ar putea fi cea mai valoroasa energie regenerabila a viitorului.
Rezultatele cercetarilor lor au fost foarte bine rezumate in articolul “L'évaporation, l'énergie renouvelable de demain “?,L’OBS, Jean-Paul Fritz, 26.09.2017( evaporarea, energia regenerabila de maine ?)
Ca fenomen, evaporarea este bine cunoscuta : norii, bruma, ceata, se datoresc evaporarii apei. Ceea ce este mai putin bine cunoscut este faptul ca evaporarea reprezinta un sfert din energia pe care Pamantul o primeste de la Soare si o jumatate din energia care ajunge la suprafata planetei noastre.
Dupa parerea Dr. Ahmet-Hamdi Cavusoglu si a echipei sale – toti cosemnatari ai unui articol in prestigiosul jurnal Nature – energia provocata prin evaporare ar putea egala energia solara si pe cea eoliana . Ei estimeaza ca s-ar putea obtine 325 gigawati putere din evaporarea apei din lacurile americane mai mari de 10 hectare ( excluzand Marile Lacuri) ceea ce ar reprezenta 69% din energia electrica generata in SUA in 2015.
Alternativa evaporarii ca energie regenerabila este foarte interesanta. Aceasta sursa de energie ar depinde mai putin de conditiile meteorologice decat energia solara si cea eoliana si nu ar mai fi intermitenta . De asemenea, ar putea fi utilizata durabil in regiunile care sufera de seceta.
Un alt atuu important este ca s-ar putea diminua pierderile de apa datorate evaporarii. In SUA ,96,4 miliarde de metri cubi de apa evaporata ar putea fi recuperati in fiecare an in procesul de producere de electricitate.
Cercetatorii din India au inteles si ei importanta recuperari apei evaporate, dar folosesc un alt procedeu : de cativa ani experimenteaza centralele solare construite deasupra canalelor de irigatii . Ei nu recupereaza vaporii dar panourile solare absorb energia inainte de a provoca evaporarea apei.
Centralele care utilizeaza evaporarea apei nu se vor construi, desigur, deasupra tuturor lacurilor. Un lac indeplineste si alte functii pentru om : divertisment, pescuit, etc. In plus, inca nu se cunosc toate consecintele utilizarii acestui tip de energie regenerabila pentru climat. Sunt necesare studii aprofundate de fezabilitate.
Cu astfel de descoperiri ni se mai reduce stresul cotidian legat de halucinatiile apocaliptice cu care suntem alimentati frecvent.