Descoperire incredibila: Sans Forgetica, font-ul creat pentru a ne ajuta sa retinem totul mai usor
sans forgeticarmitfontcercetaridescoperire
Un nou font a fost inventat pentru a ajuta memorarea mai rapida a informatiilor in creierul nostru, conform cercetatorilor. Dar nu este nimic magic, ci pura munca stiintifica.
Cercetatorii de la psihologie si design din cadrul RMIT University in Melbourne au creat un font numit Sanse Forgetica, special modelat pentru a mari retentia informatiei pentru cititori.
Fontul se bazeaza pe o teorie a “dificultatii dezirabile”, conform careia oamenii isi pot aminti lucrurile mai bine cand creierul lor trebuie sa se confrunte cu un mic obstacol in timp ce proceseaza informatia.
Sans Forgetica este un font neted si inclinat in spate, cu spatii goale in fiecare litera, ceea ce serveste ca “simplu puzzle” pentru cititor, conform lui Stephen Banham, un designer si lector in cadrul RMIT care a ajutat la formarea fontului.
Citeste si:
Majoritatea angajatilor din Romania sunt pe picior de plecare
Cititul ar trebui sa fie dificil, dar nu prea dificil” a spus Banham pentru
The Washington Post.
“Cerandu-i-se acest efort suplimentar, memoria are sanse mai mari de a fi declansata.”
In modelarea Sans Forgetica, Banham a spus ca a trebuit sa-si “rescrie instinctele” formate in 25 de ani de studiat tipografie. Claritatea, usurinta procesarii si familiaritatea sunt, in general, principii dupa care acest domeniu se ghideaza.
Inclinarea-spate in Sans Forgetica va fi ceva strain pentru majoritatea cititorilor, deoarece acest stil este folosit de catre cartografi pentru a indica raurile pe harta.
Echipa a testat eficienta acestui font impreuna cu alte fonturi existente, pe un esalon de 400 de studenti in laborator si in experimente online si a aflat ca “Sans Forgetica a incalcat suficiente principii de design fara sa devina prea ilegibil si a ajutat retentia memoriei”,
conform unui articol de presa de pe
site-ul universitatii.
Fontul Sans Forgetica poate fi descarcat gratuit ca extensie Google Chrome si
il puteti gasi pe site-ul RMIT.