Cine este Georges Lemaitre, preotul si fizicianul omagiat de Google

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cine este Georges Lemaitre, preotul si fizicianul omagiat de Google
Cine este Georges Lemaitre, preotul si fizicianul omagiat de Google
de Razvan Popa la 23 Iul. 2018
Urmareste-ne pe Google News
georges lemaitreteoria big bangomagiat googleastrofizicaunivers

Preot, inginer si om de stiinta, Georges Lemaitre a fost savantul omagiat de Google pe data de 17 iulie care a elaborat teoria ce avea sa schimbe cu totul modul in care percepem Universul si inceputurile acestuia, fiind cel care a formulat Teoria Big Bang-ului.

Georges Henri Joseph Edouard Lemaitre s-a nascut in anul 1894 la Charleroi in Belgia, iar contributiile sale stiintifice sunt surprinzatoare daca stam sa ne uitam la educatia de care a avut parte.

Si nu este vorba despre o educatie precara, ci despre contrastul dintre educatia religioasa pe care a primit-o inca din copilarie si realizarile sale in domeniul astrofizicii.

  Copilaria marelui om de stiinta


Parintii lui au fost Marguerite Lannoy si Joseph Lemaitre, avocat. Georges a fost cel mai mare dintre cei patru copii ai familiei Lemaitre, iar mama si tatal sau erau romano-catolici practicanti si devotati.


La varsta de 9 ani s-a inscris la Liceul Iezuit Sacre-Coeur (trad. “Inima Sacra”) din Charleroi, exceland la chimie, fizica si matematica.
In anul 1910, pe cand avea 16 ani, tatal sau a obtinut un nou loc de munca si s-a mutat in Bruxelles impreuna cu intreaga familie.

Georges s-a inscris la o alta scoala iezuita, Colegiul Saint Michel, iar profesorii sai au observat talentul tanarului geniu in domeniul chimiei si celorlalte stiinte exacte.

Desi inca isi dorea sa devina preot, a ales sa studieze ingineria civila la Universitatea Catolica din Leuven, in loc sa se axeze pe teologie, incepandu-si pregatirea in ingineria mineritului.

  Ororile Razboiului Mondial  


In august 1914, Germania invadeaza Belgia si Franta. Georges, in varsta de 20 de ani, impreuna cu fratele sau au fost inrolati, fiind trimisi in prima linie pana la inceputul lui Octombrie.

In Aprilie 1915 are loc Batalia de la Ypres, unde germanii au eliberat circa 180 de tone de clor lichid care au dus la formarea unui gaz toxic peste transeele canadiano-franceze. Georges a fost atunci martor la moartea a aproximativ 3000 de soldati sufocati si alti aproximativ 7000 raniti.

Printre brutalitatea, frica si moartea specifice razboiului in transee, camarazii lui erau uimiti de faptul ca se rupea de realitatea cotidiana si se apuca sa studieze carti de fizica imediat ce prindea unul sau mai multe momente de respiro intre operatiunile militare.

El si cu fratele sau supravietuiesc razboiului, dupa care a fost decorat cu Crucea de Fier belgiana in 1918. Ar fi devenit chiar ofiter de artilerie, daca n-ar fi fost dat afara din armata pe motiv ca i-ar fi reprosat unui alt ofiter o greseala la calculele balistice.

  Spre indeplinirea visurilor    


Odata incheiat Razboiul, Lemaitre a lasat ingineria pentru a-si indeplini visurile. Se inscrie la Universitatea Catolica din Leuven si obtine o diploma in matematica avansata.

In 1920, la numai 26 de ani, primeste cea mai inalta distinctie, cea de Doctor in Stiinte Matematice pentru lucrarea sa “Approximation of functions of several real variables". De asemenea, Lemaitre a mai scris si o teza despre filosofia tomista , un curent filosofic din cadrul Bisericii Catolice, intemeiata de catre preotul italian Thomas Aquinas in secolul XIII.

Se spune ca profesorii sai, observandu-i interesul aprins pentru fizica si matematica, i-au sugerat lui Lemaitre sa studieze munca lui Albert Einstein, ceea ce a si facut, invatand despre lucrarile si teoriile celebrului fizician prin intermediul cartilor scrise de catre faimosul astronom si matematician Arthur Eddington

Citeste si: Statul roman redevine majoritar la Santeriul DMHI Mangalia, Damen are 49%, iar activitatea poate fi relansata

  Cambridge si solutiile la Problema lui Eddington


In loc sa devina un preot obisnuit, Lemaitre s-a folosit de o bursa pentru a petrece un an la Universitatea Cambridge in Marea Britanie pentru a studia relativitatea generala.

Putea colabora in mod direct cu Arthur Eddington, care i-a sugerat lui Lemaitre sa compuna o lucrare de doctorat, plecand de la premisa teoretica a Universului tratat ca o sfera ce contine un gaz care este atat izotropic cat si neomogen.

Acesta a descoperit doua solutii la problema: prima a constat in propunerea lui Einstein din 1917 ce presupunea un univers inchis, static a carui densitate a raportului masa-energie este constant.

Adoua in teoria lui Willem de Sitter, formulata tot in 1917, a unui univers al carui comportament la scara larga este dominat de o constanta cosmologica (energia densitatii spatiului gol care a dus, acum cativa ani, la descoperirea undelor gravitationale).

Apoi s-a inscris din nou la Cambridge, de aceasta data in SUA, Massachusetts. Lemaitre a dorit sa-si continue cercetarea la Harvard si s-a inscris chiar la un program doctoral la celebrul MIT (Massachusetts Institute of Technology).

A reusit sa-si ia doctoratul in anul 1927 dupa ce si-a sustinut teza numita “Campul gravitational intr-o sfera fluida cu o densitate invariabila uniforma conform teoriei relativitatii”( lucrare pe care o puteti descarca in link)

Citeste si: 4 modalitati prin care iti poti creste productivitatea la munca

  Contributiile stiintifice ale lui George Lemaitre  

  1. Expansiunea Universului  

In anul 1927, Lemaitre si-a publicat manifestul conform caruia afirma ca masa Universului este constanta, dar raza lui este intr-o continua expansiune, ceea ce face galaxiile sa-si schimbe locul.
Mai intai si-a prezentat lucrarea lui Einstein, apoi a facut un pas inainte si a sintetizat construindu-si teoria pe baza observatiilor mai multor astronomi precum Henrietta Swan Leavitt  si mult mai faimosul Edwin Hubble.

  2. Big Bang-ul, un Ou Cosmic  


In 1931, Lemaitre inainteaza ipoteza conform careia universul a inceput ca un “ou cosmic”, un singur atom in care intreaga masa a universului a fost comprimat inainte de a exploda, ghidat de aceleasi forte care cauzeaza radioactivitatea atomilor mai mari. Si-a insumat conceptia intr-o scrisoare catre revista Nature:  “Daca dezvoltarea teoriei cuantice va avea loc pe viitor in aceasta directie, am putea concepe inceputul universului in forma unui atom unic, greutatea atomica a acestuia fiind masa totala a universului” (Georges Lemaitre, 9 May 1931)

Atat Einstein cat si Eddington erau cam sceptici cu privire la idea lui Lemaitre, dar mai tarziu, genialul si controversatul astrofizician Fred Hoyle a descris nasterea exploziva a universului ca “Big Bang”, iar numele a prins publicului larg si ideea a ramas.

De mentionat insa ca ideea lui Lemaitre cu privire la Big Bang difera de conceptia pe care o avem in ziua de azi. Spre exemplu, cosmologii moderni considera ca universul a pornit dintr-o singularitate – un obiect cu masa, dar zero volum, in timp ce Lemaitre l-a conceput ca un urias atom primordial cu un diametru similar cu distanta dintre Pamant si Soare.

  Despre George Lemaitre - omul  


Conform juramintelor lui de preot romano-catolic, Lemaitre nu s-a insurat niciodata si nu a avut nici copii. A fost o persoana sociabila si agreabila, in preajma careia oamenii se amuzau si se simteau bine razand, zambind si glumind. I-au placut intotdeauna vinul rosul si mancarea buna. Spre finalul vietii a inceput sa ia in greutate.

Desi era un om destul de religios si a fondat Teoria Big Bang, a fost prieten foarte bun cu excentricul Fred Hoyle care nu era adeptul Teoriei si nu credea in Dumnezeu.

Georges Lemaitre a murit la varsta de 71 de ani din cauza leucemiei, pe 20 iunie 1966 in Leuven, Belgia, fiind inmormantat in orasul sau natal, Charleroi.

Cu putin timp inainte de moartea sa, aflase de descoperirea lui Arno Penzias si Robert Wilson a radiatiilor unor unde cosmice, livrand astfel o dovada puternica venita in sprijinul teoriei conform careia universul a luat nastere in urma unui Big Bang. 

Ultimele NOUTATI

Angajeaza inteligent: Cum sa pui intrebarile corecte la interviu pentru a evita surprizele neplacute
Companii

Angajeaza inteligent: Cum sa pui intrebarile corecte la interviu pentru a evita surprizele neplacute

today24 Apr. 2025
Doar un imprumut de la FMI mai poate salva Romania! Cheltuielile publice trebuie reduse de urgenta. Analist: situatia e alarmanta
Economie

Doar un imprumut de la FMI mai poate salva Romania! Cheltuielile publice trebuie reduse de urgenta. Analist: situatia e alarmanta

today24 Apr. 2025
Fraude online. Cum au ajuns escrocii sa-ti fure bani din cont dintr-un simplu click si ce trebuie sa faci pentru a te proteja pe internet
Protectia datelor cu caracter personal

Fraude online. Cum au ajuns escrocii sa-ti fure bani din cont dintr-un simplu click si ce trebuie sa faci pentru a te proteja pe internet

today24 Apr. 2025
Dolarul american s-a prabusit! BBC relateaza: ceea ce se intampla nu e ceva obisnuit!
Ultimele stiri economice

Dolarul american s-a prabusit! BBC relateaza: ceea ce se intampla nu e ceva obisnuit!

today24 Apr. 2025
Romania a ajuns sa aiba o datorie publica de 54% din PIB si continua sa se imprumute. Leul s-ar putea devaloriza!
Economie

Romania a ajuns sa aiba o datorie publica de 54% din PIB si continua sa se imprumute. Leul s-ar putea devaloriza!

today23 Apr. 2025
Bancnotele de 50 de euro ar putea fi retrase de pe piata? Anuntul Bancii Centrale Europene ii vizeaza inclusiv pe romanii cu euro la saltea
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Bancnotele de 50 de euro ar putea fi retrase de pe piata? Anuntul Bancii Centrale Europene ii vizeaza inclusiv pe romanii cu euro la saltea

today23 Apr. 2025
Un cunoscut economist prezice prabusirea pietei imobiliare in Romania! Apartamentele se vor ieftini cu 50%
Imobiliare

Un cunoscut economist prezice prabusirea pietei imobiliare in Romania! Apartamentele se vor ieftini cu 50%

today23 Apr. 2025
Cum sa raspunzi intrebarilor dificile de la interviu fara sa te blochezi
Economie

Cum sa raspunzi intrebarilor dificile de la interviu fara sa te blochezi

today23 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x