Buna ziua! Nu va faceti alte planuri pentru astazi, fiindca avem programata o intalnire cu asteroidul 2020 ND
NASA, Agentia spatiala americana, a anuntat ca astazi, 24 iulie, orbita Pamantului va fi intersectata de un asteroid botezat 2020 ND. Conform NASA, asteroidul are un diametru estimat de 130-290 de metri si se deplaseaza cu o viteza de 48.000 de kilometri pe ora.
Conform calculelor specialistilor americani, asteroidul va trece destul de aproape (in termeni astronomici) de Pamant, si anume la o distanta de 5,1 milioane de kilometri, care inseamna 0,034 unitati astronomice, adica 0,034 din cei 150 de milioane de kilometri care separa Soarele de Pamant.
Asteroizii potential periculosi sunt supravegheati, in comun, de NASA si de Agentia Spatiala Europeana.
Nu este pentru prima oara cand asteroicul 2020 ND "viziteaza" orbita Pamantului, pe care a mai intersectat-o, in trecut, de inca cinci ori.
Asteroizii suscita un mare interes stiintific, deoarece se considera ca ei sunt "resturi" ramase in urma procesului de formare a Sistemului nostru solar, acum 4,6 miliarde de ani.
In aceasta luna, inca alti trei asteroizi se vor apropia de Pamant: 2020 MX3 la 29 iulie, si 2018 PY7 si 2007 RF1 la 31 iulie.
NASA si Agentia Spatiala Europeana lucreaza la un proiect comun de deviere a asteroizilor potential periculosi pentru Pamant.
In anii urmatori este prevazuta lansarea unui telescop spatial special, a carui misiune va fi supravegherea si detectarea asteroizilor care ar putea lovi Pamantul.
Impactul unui asteroid cu planeta noastra este putin probabil, insa este posibil, in conditiile in care cercetatorii au izbutit sa identifice doar cca 30% din "obiectele" cu un diametru mai mare de 140 de metri care intersecteaza orbita Pamantului.
Atat NASA cat si Agentia Spatiala Europeana pregatesc programe spatiale care sa permita devierea asteroizilor sau a altor corpuri ceresti care prezinta riscul de a lovi Pamantul.
Prima astfel de misiune-test este programata pentru anul viitor, cand de pe Pamant va fi lansat un "proiectil" dotat cu o camera video catre o mica luna (cu diametrul de 160 de metri) care graviteaza in jurul unui asteroid, in incercarea de a modifica orbita celei dintai.
Exista si o solutie "de avarie" pentru devierea unui asteroid care ar putea lovi Pamantul, dar aceasta nu a fost, deocamdata, definita decat teoretic.
Solutia presupune lansarea unei rachete nucleare catre asteroidul periculos care, in urma impactului, si-ar (putea) modifica traiectoria.
O solutie intrucatva asemanatoare a facut obiectul filmului Armageddon, lansat in 1998, cu Bruce Willis in rolul principal.
La ora actuala, cea mai plauzibila teorie care explica disparitia dinozaurilor este aceea a impactului dintre planeta noastra si un obiect cosmic.
Povestea se pare ca s-ar fi petrecut cu 66 de milioane de ani in urma, cand un asteoid urias, cu diametrul de 12 kilometri, ar fi lovit Pamantul undeva in zona Mexicului actual.
In urma impactului, Pamantul a ramas fara dinozauri dar si fara 70% dintre toate celelalte forme de viata care traiau la vremea respectiva.
Desi noi nu suntem de prea multa vreme pe Pamant, un lucru tot am invatat si anume ca istoria se cam repeta.
Sursa foto: maxpixel.net