10 inventii care au schimbat lumea (I)
Ne uitam astazi in jur si vedem o lume dependenta de Internet, sateliti, automobile sau carduri bancare. Si nu realizam ca toate aceste lucruri nu s-au nascut din senin, ci sunt urmasele unor produse imaginate in urma cu sute de ani (sau chiar mai mult), care au cautat sa rezolve, la un nivel care astazi ni se pare rudimentar, o anumita nevoie a oamenilor. Sa vedem cateva dintre aceste produse fara de care viata noastra n-ar mai fi fost astazi la fel.
1. Presa de tiparit
A fost dezvoltata in jurul anului 1440 in Mainz, Germania, de Johannes Gutenberg, cel care a utilizat pentru prima data litere din plumb si un sistem mecanizat de presare, sporind astfel considerabil viteza de tiparire.
Presa lui Gutenberg putea tipari 3.600 de pagini pe zi, fata de 40 o presa manuala. Pe la 1500 existau peste 1.000 de prese Gutenberg operationale in Europa, iar milioanele de carti pe care le creau aveau ca efect o raspandire rapida si democratica a informatiilor si ideilor de tot felul.
Toate transformarile revolutionare, religioase si stiintifice din secolele urmatoare au fost initiate si promovate de materialele tiparite cu aceste prese, ceea ce l-a facut pe Mark Twain sa spuna (la vremea sa): “Felul cum arata lumea azi, cu bune si cu rele, i se datoreaza lui Gutenberg.”
2. Busola magnetica
Busola este instrumentul care a avut un impact extraordinar asupra expeditiilor timpurii de explorare a globului pamantesc. Ea a inlocuit navigarea dupa stele pe care o foloseau marinarii si a furnizat o metoda mult mai precisa si mai eficienta de a traversa oceanele lumii.
A fost astfel posibila descoperirea de catre europeni a unor teritorii noi, ale caror bogatii au permis o dezvoltare spectaculoasa in mai toate domeniile si au favorizat aparitia Revolutiei Industriale, cu toate consecintele ei benefice.
3. Banii din hartie
Inainte se practica trocul: oamenii schimbau marfuri intre ei in functie de nevoile pe care le aveau si de abilitatile lor de negociere. Apoi au aparut monedele din aur, a caror valoare era data de raritatea acestui metal. Dupa care in China, prin secolul IX d.C., au aparut banii din hartie care au permis cumpararea de bunuri si servicii in ciuda faptului ca hartia din care erau facuti nu avea nicio valoare in sine. Se schimbau bunuri cu adevarat utile, care inglobau multa munca, pe niste simple hartii.
Ideea este fenomenala, daca stati sa va ganditi, e ca si cum toti posesorii de marfuri au fost hipnotizati la gramada si au acceptat dintr-o data sa se desparta de respectivele marfuri contra unor… simboluri si promisiuni. Poate si din acest motiv banii din hartie au inceput sa circule tarziu in Europa, de-abia in secolul XVII. Dar e clar ca fara ei nu am fi avut sistemul financiar actual care tine lumea in functiune, bazat pe bani electronici. Adica tot pe simboluri si promisiuni.
4. Otelul
Cam tot ce produceau societatile din vechime era din piatra, lemn, bronz si fier. Otelul este cel care a alimentat Revolutia Industriala si a permis aparitia oraselor moderne. Procesul Bessemer, pus la punct la mijlocul secolului XIX, a dus la productia de masa a acestui aliaj fier-carbon si la formarea uneia dintre cele mai mari industrii de pe planeta, care a creat tot felul de minunatii, de la poduri si sine de cale ferata la motoare si zgarie-nori. Influenta otelului s-a vazut mai ales in America de Nord, unde depozitele masive de minereu de fier au ajutat SUA sa devina cea mai mare economie a lumii.
5. Electricitatea
E atat de prezenta in viata noastra incat nici n-o mai constientizam. Dar e suficienta o pana de curent, cand totul “moare” in jurul nostru, ca sa fim adusi cu picioarele pe pamant. Primul beneficiu al electricitatii este ca a eliminat pur si simplu dependenta de iluminatul natural, permitand omenilor sa castige in fiecare zi ore bune de activitate (incluzand aici si divertismentul) si sa-si prelungeasca practic viata. Nu mai vorbim de multitudinea de aparate casnice, dispozitive de comunicare sau gadget-uri care ne-au sporit intr-un mod incredibil confortul si care, fara electricitate, ar fi doar un balast inert si inutil.
10 inventii care au schimbat lumea (II)
Sursa foto: www.pexels.com