REPORTAJ: Cum s-a scris, la Cluj, o pagina din istoria mondiala a Aikido-ului
aikidoarte martiale romaniafederatia romana de aikido
Armonie, curaj, onoare, prietenie si multa munca cu propria persoana par a fi, poate mai mult ca niciodata niste concepte abstracte desprinse din romanele romantice si totusi nu este asa, cel putin nu pentru un practicant al artei martiale japoneze Aikido, supranumita si Arta Pacii sau Calea Armoniei. In Romania, cei care practica Aikido nu sunt putini, iar importanta capatata de Arta Pacii ia, pe zi ce trece, tot mai mult amploare astfel ca, de curand, la Cluj-Napoca, s-a scris o pagina din istoria mondiala a Aikido-ului. Cluj-Napoca, unul dintre cele mai mari orase ale Romaniei, situat in Vestul acesteia a fost gazda celui mai important eveniment de Aikido din Sud-Estul Europei in saptamana 8-14 septembrie 2014, prin organizatia nationala de profil - Fundatia Romana de Aikido Aikikai (FRAA).
Evenimentul, care a atras atentia intregii lumi a artelor martiale a fost constituit avand doua mari componente, ambele premiere pentru tara noastra, dar si pentru aceasta regiune a Europei, respectiv intalnirea Comitetului Director al Federatiei Internationale de Aikido, in urma careia s-au stabilit strategiile organismului international pentru urmatorii ani, dar mai ales Seminarul International de Aikido, al carui invitat special a fost nimeni altul decat Waka Sensei, Mitsuteru Ueshiba stranepotul de fiu al Fondatorului Aikido O’Sensei (Marele Profesor in traducere din limba japoneza) Morihei Ueshiba.
Waka Sensei (Tanarul Profesor in traducere din limba japoneza) a condus in cadrul seminarului trei practici, care cu siguranta vor fi imposibil de uitat pentru practicantii care au luat parte la acest eveniment. Pentru 3 zile, in sala de sport a liceului cu program sportiv din Cluj-Napoca, de pe strada Arinilor, numarul 9 nu a mai contat nimic in afara elementelor de baza din Aikido, asa cum le-a prezentat Waka Sensei: irimi (intrarea), tenkan (eschiva prin pivotare), circularitate (a miscarilor) si kokyuho (forta respiratiei). Si cand spunem ca nimic nu a mai contat in afara practicii, subliniem ca absolut nimic ma ales daca tinem cont de faptul ca pe tatami (suprafata de antrenament prevazuta cu saltele) au fost practicanti, atat din Rusia, cat si din Ucraina. Barbati si femei, tineri si adulti, copii si seniori, toti au practicat cu bucurie in cadrul celor 12 antrenamente energice, pe parcursul a trei zile de seminar, 12-13-14 septembrie.
Practicile au fost conduse de 7 dintre cei mai mari maestri de Aikido, recunoscuti la nivel mondial: Waka Sensei (Tanarul Profesor) Mitsuteru Ueshiba, Christian Tissier Shihan (Franta), Ulf Evenas Shihan (Suedia), Peter Goldsbury Sensei (presedintele Federatiei Internationale de Aikido), John Rogers Sensei (vicepresedintele Federatiei Internationale de Aikido), Kei Izawa Sensei (Secretar General International Aikido Federation) si Wilko Vriesman (Membru in Consiliul Director al Federatiei Internationale de Aikido si Presedintele Fundatiei Orandeze Aikikai). Duminica, dupa incheierea sesiunilor de antrenamente, au putut fi urmarite demonstratiile maestrilor invitati, iar pe durata intregului seminar spectatorii au avut acces gratuit in tribune pentru ca si cei care sunt interesati de a pasi pe Calea Armoniei sa poata urmari din tribune antrenamentele si sa afle mai multe despre aceasta martiala si principiile sale. Nu doar prezenta, pentru prima data in Romania si in aceasta parte a Europei a unui membru al familiei Ueshiba si a intalnirii comitetului director al Federatiei Internationale de Aikido au facut din evenimentul de la Cluj cel mai mare de acest gen in tara noastra si in Sud-Estul vechiului continent, ci si numarul semnificativ de practicanti si diversitatea nationalitatii lor.
La seminar au participat 465 de aikidoka din diverse organizatii din Romania, precum si din alte 21 de tari de pe 5 continente: Japonia, Belgia, Taiwan, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Republica Moldova, Olanda, Peru, Polonia, Rusia, Serbia, Slovenia, Suedia, Africa de Sud, Marea Britanie, Ucraina si Statele Unite.
Strategiile IAF pentru urmatorii ani
In cadrul primei parti a evenimentului de la Cluj (8-11 Septembrie), care va ramane cu siguranta pentru totdeauna in istoria mondiala a Aikido-ului, Comitetul Director al Federatiei Internationale de Aikido a analizat si adoptat noile directii pe care le va urma in urmatorii ani, colaborarile viitoare si participarea la evenimentele organizate de SportAccord Combat Games, organismul international tip umbrela, ce reuneste activitati sportive de lupta atat olimpice, cat si neolimpice si necompetitionale asa cum este si Aikido. In cadrul reuniunilor SportAccord, Aikido va fi reprezentat prin demonstratii, in timp ce alte discipline sportive isi vor organiza competitiile care le caracterizeaza. Urmatoarea reuniune SportAccord va avea loc in aprilie 2015, in Sochi, Rusia. Totodata, reprezentantii federali au pus in discutie si modalitatile de a incuraja cat mai multe femei sa practice Aikido. Calea Armoniei este accesibila pentru oricine, indiferent de sex, varsta, greutate, religie sau nationalitate.
Un alt aspect dezbatut a privit procedura de aderare a membrilor care vor sa devina parte din Federatia Internationala de Aikido. In prezent, intrarea unor noi membri se voteaza doar o data la 4 ani, cand intrunirea coincide cu Congresul de Aikido din Japonia. Urmatoarea reuniune a Comitetului Director al Federatiei Internationale de Aikido va avea loc in toamna anului 2016 in orasul Takasaki, Japonia, atunci cand va avea loc si Congresul International de Aikido. Comitetul Director al Federatiei Internationale de Aikido se intalneste o data la 4 ani in afara Japoniei si o data la 4 ani in Japonia, cand are loc si Congresul International de Aikido (si acesta, o data la 4 ani). Aceste intalniri se intercaleaza, astfel ca reuniunea decidentilor din forul international are loc, practic, o data la doi ani.
Inceputurile....
Cu siguranta, Romania nu ar fi intrat in istoria mondiala a Aikido-ului fara existenta si dezvoltarea, pe baza principiilor si traditiei Artei, a Fundatiei Romane de Aikido Aikikai (FRAA). In prezent, FRAA este cea mai dezvoltata si mai numeroasa organizatie de Aikido din Romania numarand circa 3.000 de aikidoka (practicanti de Aikido) si peste 50 de Sali de antrenamente. In tara noastra sunt mai multe organizatii de Aikido, insa Fundatia Romana de Aikido Aikikai este recunoscuta oficial si de Hombu Dojo, Tokyo-Japonia, sediul central al Aikido-ului la nivel mondial. Altfel spus, organizatia de Aikido, respectiv Fundatia Aikikai Japonia este condusa de urmasii lui O’Sensei Morihei Ueshiba. La randul ei, Fundatia Aikikai Japonia are multe organizatii afiliate, din intreaga lume, printre care si Fundatia Romania de Aikido Aikikai, toate acestea urmand stilul traditional, al familiei Ueshiba, familia Fondatorului Aikido. La nivel mondial, din organizatia Aikikai fac parte peste un milion de persoane, iar 150.000 de practicanti au obtinut shodan (centura neagra) in cadrul acesteia. Mai mult decat atat, cel care s-a ocupat de inceputurile si cresterea Fundatiei Romane de Aikido Aikikai sub regulile traditionale japoneze a fost Masatake Fujita Sensei, unul dintre discipolii directi ai Fondatorului Aikido-ului O’Sensei Morihei Ueshiba. Fundatia Romana de Aikido Aikikai (FRAA) este condusa de Dorin Marchis sensei, 5 dan Aikido Aikikai.
Autor: Paula Alexandrescu.