Olimpiada de la Soci - risipa din mandrie nationala (II)
olimpiadasociorganizare
Aproximativ o luna a mai ramas pana se va aprinde flacara olimpica la Soci. Sportivii sunt pregatiti. Dar oare gazdele sunt? Si daca sunt, cu ce pret s-a organizat aceasta Olimpiada?
(Continuare din editia de ieri)
In afara investitiilor de stat de la Soci, au fost incheiate si parteneriate public-private. Un astfel de exemplu este si compania fratilor Arkadi si Boris Rotenberg, care au investit cea mai mare suma de bani privati in buna organizare a Olimpiadei. Numai ca jurnalistii de la New York Times au descoperit ca fratii Rotenberg sunt prietenii din copilarie ai lui Vladimir Putin, de la Sankt Petersburg. Ei au primit 21 de contracte in valoare totala de 7 miliarde de dolari, suma care este mai mare decat costul integral al Olimpiadei de iarna de la Vancouver (Canada), din 2010. Cele 7 miliarde reprezinta doar 14% din costurile pentru viitoarea Olimpiada de la Soci.
Gigantul energetic Gazprom a comandat fratilor Rotenberg constructia unei conducte submarine de gaz de 177 de kilometri, care leaga terminalul de la Dzhugba de Soci. Contravaloarea contractului s-a cifrat la 5,5 milioane de dolari pe kilometru. Prin comparatie, la constructia conductei Nord Stream pe sub Marea Neagra costurile nu au depasit 3,6 milioane pe kilometru, un pret oricum de trei ori mai mare decat media europeana.
Alte doua companii au primit contracte de 8,7 miliarde de dolari, printre care si un pod in valoare de 1 miliard de dolari. Si aceste contracte, ca si celelalte nu s-au acordat pe baza de licitatie, ci prin incredintare directa, desi exista o lege care prevede ca toate companiile de stat trebuie sa organizeze licitatii publice pentru lucrarile platite de la bugetul centralizat.
Interros, o companie care se ocupa de extractiile miniere si care este condusa de magnatul Vladimir Potanin lucreaza si ea pentru Soci. Potanin a declarat presei ca in timpul unei partide de schi alaturi de Vladimir Putin a fost convins sa investeasca in baza de la Rusa Khutor din Valea Rosa, unde se vor desfasura intreceri de schi alpin.
Oleg Deripaska, un alt miliardar rus, proprietar intre altele al companiei Basic Element, implicata in afaceri cu aluminiu si energie, nu isi mai aduce aminte cum a ajuns sa investeasca la Soci. El stie doar ca a contribuit „in mod caritabil” la construirea Satului Olimpic si la reconstruirea aeroportului din Soci.
Interesant este ca toti acesti magnati nu au investit de fapt niciun ban in Olimpiada lui Putin, toti banii au venit din credite acordate de Vnesheconombank (VEB), o banca de stat, care este utilizata de catre administratia Putin ca un fel de al doilea buget al tarii. Cum banca este supravegheata direct de catre primul ministru si cum in momentul acordarii creditelor catre magnatii implicati in sprijinirea Olimpiadei de la Soci, prim ministru era chiar Vladimir Putin, multe dintre credite au fost girate chiar de actualul presedinte.
Chiar si asa „investitorii” de la Soci se plang ca statul a venit pe parcursul desfasurarii investitiilor cu noi si noi cereri. Vladimir Potanin spune ca a trebuit sa scoata din buzunar un supliment de 500 de milioane de dolari pentru resortul de la Rosa Khutor. Totusi, nu toti cei care au investit bani la Soci sunt nemultumiti. Compania Basic Element si-a facut deja planul prin care sa transforme Satul Olimpic intr-un cartier de lux cu vedere la mare, dar sa amenajeze si un port de yachting pentru oamenii cu dare de mana. Deja, resortul imobiliar al companiei Basic Element a inceput sa vanda unitati locative. Atat Potanin cat si Deripaska au cerut deja guvernului sa fie scutiti de impozite in urmatorii ani si sa-si restructureze creditele pe care le-au luat de la VEB in termeni mai avantajosi, pana cand investitiile lor se vor dovedi profitabile. Daca acestea vor ajunge vreodata profitabile!
Dar problema cea mai mare a acestor jocuri nu sunt bazele sportive sau infrastructura, ci chiar organizarea si proasta administrare. La 6 februarie 2013, cu exact un an inainte de inceperea competitiilor, Vladimir Putin a vizitat Soci pentru o inspectie generala. Imbracat intr-un palton negru, a ajuns la complexul in care se vor desfasura competitiile de slalom cu schiurile. Finalizarea instalatiei intarzia, iar estimarile de cost de 40 de milioane de dolari ajunsesera la 265 de milioane. Putin s-a suparat foarte tare, l-a certat in fata camerelor de luat vederi pe adjunctul primului ministru. A doua zi, Ahmed Bilakov, vicepresedintele Comitetului Olimpic Rus, responsabilul care superviza toate constructiile de la Soci, a fost destituit din toate functiile, iar Politia i-a deschis un dosar penal pentru abuz in serviciu si frauda. I s-a imputat ca s-a folosit de banii statului pentru a-si finanta cu 100.000 de dolari o deplasare la Londra in timpul Olimpiadei de vara din 2012. Bilakov a reusit sa fuga din tara impreuna cu fratele sau, s-a internat intr-o clinica din Baden-Baden, unde s-a tratat impotriva otravirii cu mercur, apoi s-a refugiat la Londra. Bilakov a fost doar varful aisbergului organizarii de la Soci, dar ca el mai sunt si altii care habar nu au de ce se va intampla peste o luna.
Cultura mecanismelor informale si de control si lupta pentru imbogatire personala de pe urma unui eveniment sportiv de asemenea amploare, nu reprezinta o intamplare izolata este doar ceea ce se petrece peste tot in Rusia de astazi.